Buralarda “enerji içeceği” satışı yasaklandı!

enerji içecekleri zararlımı

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, enerji içecekleri konunda yeni düzenlemeye gitti. Enerji içecekleri spor tesislerinde, okul kantinlerinde ve hastanelerde piyasaya arz edilmeyecek ve reklamı yapılmayacak. 18 yaşından küçüklere satılamayacak olan ürünlerin etiketinde,

Alkol ile karıştırılarak veya beraber tüketilmemelidir, ifadesi bulunacak. Yeni Tebliğ, AB Komisyonu’na da bildirildi.

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından hazırlanan Türk Gıda Kodeksi Enerji İçecekleri Tebliği, 30 Haziran’da Resmi Gazete’de yayımlandı.

Sporcu içecekleri kapsam dışı

Enerji içeceklerinin tekniğine uygun ve hijyenik şekilde üretilmesi, hazırlanması, işlenmesi, muhafazası, depolanması, taşınması ve pazarlanmasını sağlamak üzere ürünlerin özelliklerinin belirlendiği tebliğ, sporcu içeceklerini ise kapsamıyor.

Enerji içeceğinin,

Kafein içeren, taurin, glukoronolakton, inositol, karbonhidrat, aminoasitler, vitaminler, mineraller ve diğer gıda ve bileşenlerini içerebilen, aromalandırılmış alkolsüz içecek” olarak tanımlandığı tebliğe göre, enerji içecekleri özel beslenme amaçlı gıdalar kapsamında değerlendirilmeyecek.

Ürün özellikleri

Enerji içeceğinde toplam kafein miktarı litrede 150 miligramdan; enerji içeceğinin bileşiminde litrede inositol 100 miligram, glukoronolakton 20 miligram, taurin 800 miligramdan fazla olamayacak.

Enerji içeceklerine bileşen olarak etil alkol ilave edilmeyecek. Ancak ürünü oluşturan bileşenlerin çözündürülmesi, taşınması gibi işlemlerde kullanılabilen, bileşenlerde doğal olarak bulunabilen, üretim aşamasında oluşabilen ve son ürüne taşınan etil alkol miktarı en fazla 3,0 g/L olacak.

Bileşiminde kafein ile birlikte taurin, inositol ve glukoronolakton maddelerinden birini veya birkaçını içeren aromalandırılmış alkolsüz içecekler enerji içeceği dışında başka bir gıda adı ile piyasaya arz edilemeyecek.

Meyveli olarak adlandırılan enerji içeceklerinde meyve oranı, gazlı olanlarda ağırlıkça en az %4, gazsız olanlarda ise ağırlıkça en az %10 olacak.

Enerji içeceklerinde şeker yerine veya şeker ile birlikte Türk Gıda Kodeksi Gıda Katkı Maddeleri Yönetmeliğine uygun olarak tatlandırıcılar kullanılabilecek.

Enerji içecekleri bileşen olarak diğer gıdalarda kullanılmayacak

18 yaşından küçüklere satılamayacak. Tebliğ kapsamında yer alan ürünlerin ambalajlarında, Türk Gıda Kodeksi Gıda ile Temas Eden Madde ve Malzemeler Yönetmeliğinde yer alan hükümler uygulanacak.

Spor tesislerinde, okul kantinlerinde ve hastanelerde enerji içecekleri piyasaya arz edilmeyecek ve reklamı yapılmayacak. 18 yaşından küçüklere enerji içeceklerinin satışı yapılmayacak.

Gerekli uyarıları tüketicinin görebilmesi için enerji içecekleri, son tüketiciye ambalaj bütünlüğü korunarak sunulacak. Toplu tüketim yerlerinde doğrudan ya da dolaylı olarak enerji içeceği reklam ve tanıtımı yapılamayacak.

Etiket ve uyarılar

Enerji içeceklerinin etiketinde kafein, taurin, glukoronolakton, inositol, aminoasitlerin miktarı litrede miligram olarak yer alacak.

Tebliğ kapsamındaki ürünlerin etiketinde uyarı başlığı altında, tüketici tarafından kolaylıkla görülebilecek şekilde;

  • Alkol ile karıştırılarak veya beraber tüketilmemelidir.
  • Çocuklar, 18 yaş altı kişiler, yaşlılar, diyabetikler, yüksek tansiyonu olanlar, gebe ve emzikli kadınlar, metabolik hastalığı olanlar, böbrek yetmezliği olanlar ile kafeine hassas kişiler için tavsiye edilmez.
  • Sporcu içeceği değildir, yoğun fiziksel aktivite öncesinde, sırasında veya sonrasında tüketilmemelidir.
  • Günlük 500 ml’den fazla tüketilmesi tavsiye edilmez, ibareleri yer alacak.

Ürünlerin etiketinde

Alkol ile karıştırılarak veya beraber tüketilmemelidir, ifadesinin, punto büyüklüğü en az 3 mm olacak şekilde bulunması zorunlu olacak.

Tebliğ kapsamında yer alan ürünlerde, Türk Gıda Kodeksi Beslenme ve Sağlık Beyanları Yönetmeliğinde yer alan hükümler uygulanacak, ancak ‘enerji’ için yapılabilen beslenme beyanı ifadeleri enerji içeceği için yapılamayacak.

AB Komisyonu’na bildirildi

Teknik Mevzuatın ve Standartların Türkiye ile Avrupa Birliği Arasında Bildirimine Dair Yönetmelik hükümlerine göre Avrupa Birliği Komisyonuna bildirilen Tebliğe aykırı davrananlar hakkında 5996 sayılı Veteriner Hizmetleri, Bitki Sağlığı, Gıda ve Yem Kanununun ilgili maddelerine göre yaptırımlar uygulanacak.

Ekim 2006’de Resmi Gazete’de yayımlanan Türk Gıda Kodeksi Enerji İçecekleri Tebliği’ni yürürlükten kaldıran Tebliğin yayımı tarihinden önce faaliyet gösteren gıda işletmecileri, 31 Aralık 2017 tarihine kadar tebliğ hükümlerine uyacaklar.

Tebliğin yayımı tarihinden önce faaliyet göstermekte olan gıda işletmecileri, Tebliğ hükümlerine uyum sağlayana kadar yürürlükten kaldırılan tebliğ hükümlerine uymak zorunda olacaklar.

GDS

Gerçek Diyetisyenler Sitesi; sağlık bilimleri, beslenme ve diyetetik alanlarına yönelik bilgi paylaşımının yapıldığı, kâr amacı gütmeyen bir internet platformudur.

Önerilen makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir