Böbrek taşı olanlar, bunlara dikkat!

böbrek taşı başak günay

Böbrek taşını eminim ki duymuşsunuzdur. Bol bol su içmek, idrarınızı uzun süre tutmamak bu konuda duyduğunuz önerilerden olabilir. Bu konudaki beslenme önerilerini biliyor musunuz?

Öncelikle böbrek taşı nedir, nasıl oluşur biraz bundan bahsetmek istiyorum…

Böbrek taşı nedir?

Böbrek taşı; böbrek kanalları içerisinde oluşan mineral içerikli sert kitlelere denir.

Ailevi yatkınlık, doğuştan gelen bozukluklar, GUT (eklemde biriken ürat kristallerinin inflamasyon oluşturduğu hastalık) ve Sistinüri (idrarda sistin atılımı) gibi hastalıkların böbrekte taş oluşumuna neden olduğu biliniyor.

Nasıl beslenmeli?

Şiddetli ağrı, bulantı-kusma, idrarda kan görmek bu hastalığın belirtilerindendir. Bunları yaşamamak için, hastalığın tedavisinde ve tekrar oluşumunu önlemede beslenme çok önemli:

Lif oranı yüksek sebze ve meyve tüketmenin,

Bol sıvı içmenin,

Düzenli fiziksel aktivite yapmanın önemi tartışılmaz…

Böbrek taşı denince çoğunlukla kalsiyum oksalat taşlarından bahsedilir, ancak ürik asit, sistin, strütive taşları da sıklıkla görülen böbrek taşlarındandır. Taşın çeşidine göre öneriler geliştirilebilir ancak genel olarak dikkat edilmesi gerekenler:

Et ve tuz tüketimini azaltmak,

C vitamini içeren meyve ve sebzelerin tüketimini arttırmak (limon, portakal gibi),

Kalsiyum içeren besinleri dengeli tüketmek (peynir, süt, yoğurt, ayran gibi),

Çay ve kahve tüketimini azaltmak,

Ispanak, kakao, çay yaprakları, ceviz, buğday kepeği gibi oksalat içeren yiyecekleri dengeli tüketmek…

Tabii diyetisyeninize danışarak size daha uygun önerilere ve ayrıntılı bilgilere ulaşabilirsiniz. Sağlıklı günler dilerim.

[toggle title=”Yararlanılan kaynaklar”]Uludağ Üniversitesi Beslenme ve Diyet Birimi. BÖBREK TAŞI HASTALIKLARINDA BESLENME. 2007. Üriner Sistem Taşları. Düzen Laboratuvarlar Grubu. Sayfa aralığı: 4-5. Kavak, O ve ark. İnsan Sağlığına Etki Eden Mineraller ve Analiz Yöntemleri. Dicle Tıp Dergisi 2004 Cilt:31, Sayı:1, (69-75). Bulut, İ. Ve Mir, S. Fruktoz ve böbrek hastalıkları. Cumhuriyet Tıp Dergisi 2011; 33: 499-507. http://www.tbv.com.tr/tr/content/main/page/p/410-bobrek-taslari-konusunda-her-sey[/toggle]

Diyetisyen Başak Gökay - ProfilDyt. Başak GÜNAY

  • Beslenme Uzmanı
  • Profesyonel Yazar
  • Büyükçekmece

Önerilen makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir