“Bi Kahve?” Sorusu için hafif ve sağlıklı öneriler

kahve zayıflatırmı

Siz de güne kahve kokusu ile başlamayı sevenlerden misiniz? Peki hangimiz gün içinde veya gün sonunda hayata ‘Bi kahve?’ molası vermek istemeyiz. Aynı zamanda kahve yorgunluk atarken bize eşlik eder veya fal ile gelecekten haber getirerek güzel anlarımıza ortak olur. Kahve sağlımızı nasıl etkiler, ne kadar tüketmek gerekir gibi soruların yanında en çok merak edilen konulardan  ‘Kahve içerken kilo kontrolü nasıl sağlanır?’ sorusunun cevabını da yazımın devamında bulabilirsiniz.

kahve kaç kalori, kahvenin yararları, kahvenin faydaları, kahvenin zararları, kaç kupa kahve içmeli

Kahvede sanatın etkisi

Kahvenin tarih sahnesinde çıkmaya başladığı 19. yüzyılda sadece ticaret aracı  olarak görülüyormuş. Birinci dalga nesli olarak adlandırılan bu dönemde kahvenin keyif verme amacı yokmuş ve sıradan bir ürünmüş. Kahvenin markalaşmasıyla birlikte İkinci dalga kahveler ortaya çıkmış. Böylece kahvenin kavrulması ve servisi ön plana çıkmaya başlamış. Üçüncü dalga neslinde ise farklı demleme ve kavurma yöntemleri önem kazanmış. Artık kahve en saf haliyle sunuluyor. Yani her şeyin başı çekirdek ve nitelikli kahve yapmak. Böylece kahve keyif vermeye başlayarak tutkuya dönüşüyor.

kahve kaç kalori, kahvenin yararları, kahvenin faydaları, kahvenin zararları, kaç kupa kahve içmeli

Kahvenizin damakta hangi lezzeti bırakmasını istersiniz? Kahvenizin yoğunluğu nasıl olmalı?

Kavurma çeşitlerine göre kahveler 3’ e ayrılır. Blonde Roast kahveler, daha az sürede kavrulur ve yumuşak içimlidir. Medium Roast kahveler, orta derecede kavrulur, çok yumuşak ve çok yoğun olmayan dengeli kahvelerdir. Dark Roast kahveler ise uzun süre ağızda tat bırakan, yoğun lezzetli ve koyu kavrulmuştur.

kahve kaç kalori, kahvenin yararları, kahvenin faydaları, kahvenin zararları, kaç kupa kahve içmeli

Peki kahvenin sağlığa etkisi nedir? Ne kadar tüketmek gerekir?

Kahvenin potasyum, magnezyum ve fosfor içeriği yüksektir. Antioksidan özelliği nedeniyle bağışıklık sistemini güçlendirir. Aynı zamanda metabolizmayı hızlandırarak kilo vermeye yardımcı olur. Özellikle egzersizden yarım saat önce kahve içmek yağ yakımını arttırır. Gebelik ve emzirme döneminde tüketimi ise zararlıdır. Potasyum içeriği nedeniyle karaciğer ve böbrek hastalığı olan kişiler kahveden uzak durmalıdır. Kahvenin içine şeker veya şurup eklenmediği sürece kalori içermez. Ancak günlük alınan kafein miktarı 300 mg ‘ı geçmemelidir. Bu nedenle 3 kupadan fazla kahve tüketmemeye dikkat etmek gerekir. Fazla kahve tüketimi D vitamini ile etkileşime girerek kemiklerdeki mineral yoğunluğunu etkiler. Kahvenin diüretik etkisi nedeniyle fazla su kaybını önlemek için yeterli su tüketmeye de dikkat edilmelidir.

kahve kaç kalori, kahvenin yararları, kahvenin faydaları, kahvenin zararları, kaç kupa kahve içmeli

Kahve içerken kilo kontrolü nasıl sağlanır?

Kahve seçerken fazla kalori almamak için kremasız ve şekersiz tercih edilmelidir. Yüksek kalori içeren kahveler çok sık tüketilmemelidir.Tüketileceği zaman da kalori içeriğine göre short veya tall boyu tercih edilmelidir. Sevdiğiniz kahvenizin yanında düşük kalorili ne yenilmesi gerektiği de merak konusu. Yiyecek seçerken de fazla kalori almamak için dikkat etmek gerekir. Tüketeceğiniz zaman besinlerle yer değiştirebilirsiniz ve arkadaşınızla paylaşabilirsiniz.

100 kalorinin altı masum içecek seçimleri:

Tea: 0 kcal

Filtre Kahve Tall: 4 kcal

Caffè Americano Tall: 11 kcal

Buzlu Caffè Americano Tall: 11 kcal

Yağsız süt ile hazırlanmış Buzlu Caffè Latte Tall: 68 kcal = 1 bardak süt

Yağsız süt ile hazırlanmış Cappuccino Tall: 64 kcal = 1 bardak süt

200 kalorinin altı tercih edilebilecek içecekler:

Yağsız süt ile hazırlanmış Buzlu Chai Tea Latte: 152 kcal = 1 bardak süt + 1 porsiyon meyve

Yağsız süt ile hazırlanmış Caramel Macchiato: 142 kcal = 1 bardak süt + 1 porsiyon meyve

Yağsız süt ile hazırlanmış Caffè Mocha (Short): 153 kcal = 1 bardak süt, 1 porsiyon meyve

200 kalorinin altında tercih edilebilecek yiyecekler:

Meyve Salatası 123 kcal: 2 porsiyon meyve

Domates çorbası 133 kcal: 1 dilim ekmek + 2 tatlı kaşığı yağ

Çavdarlı Mini Hindi 214 kcal: 2 dilim ekmek + 2 köfte kadar et

500 kalori üzeri eyvah denilecekler:

Meyveli ve yoğurtlu parfe 449 kcal: 4 dilim ekmek + 2 dilim peynir + 1 tatlı kaşığı yağ

Jambonlu-Kaşar Peynirli Tost 504 kcal: 3 dilim ekmek +3 köfte kadar et

Ananaslı Bademli Tart 514 kcal: 2 dilim ekmek +1,5 bardak süt+ 4 tatlı kaşığı yağ

Mozaik Pasta 486 kcal: 3 dilim ekmek +1 bardak süt+ 4 tatlı kaşığı yağ

Havuçlu Kek 532  kcal: 3 dilim ekmek +1,5 bardak süt+ 4 tatlı kaşığı yağ

perihan kılıç, diyetisyen perihan kılıç, dyt perihan kılıç, beslenme uzmanı perihan kılıç, uzman diyetisyen perihan kılıç, doktor perihan kılıç

[button-red url=”http://www.gercekdiyetisyenler.com/author/diyetisyen-perihan-kilic/” target=”_blank” position=”left”]uzmanın tüm yazıları[/button-red][button-green url=”http://www.gercekdiyetisyenler.com/diyete-basla-internetten-online-diyet/” target=”_blank” position=”left”]diyetisyenden online diyet al[/button-green][button-brown url=”http://www.gercekdiyetisyenler.com/diyetisyene-sorunuz-mu-var/” target=”_blank” position=”left”]soru sor[/button-brown]

Eğer siz de Gerçek Diyetisyenler Sitesi‘nde uzman yazar olmak istiyorsanız aşağıdaki bağlantıdan bize ulaşabilirsiniz:

[button-white url=”http://www.gercekdiyetisyenler.com/diyetisyen-yazar-ariyoruz/” target=”_blank” position=”center”]uzman yazarlık başvurusu yap[/button-white]

Diyetisyen Perihan Kılıç

Perihan Kılıç; 1992 yılında İstanbul’da doğdu. 2011 yılında Vefa Anadolu Lisesi’nden; 2015 yılında İstanbul Bilim Üniversitesi Beslenme ve Diyetetik Bölümü’nden mezun oldu.

Üniversite öğrenimi süresince UPS Voleybol Kulübü ve Galatasaray Spor Kulübü’nde sporcu beslenmesi üzerine çalışmalar yaptı. Türk Diyabet Cemiyeti, Bezmi Alem Tıp Fakültesi, Florence Nightingale Hastaneler Grubu, TÜDOV Özel Diyabet Hastanesi ve Cerrahpaşa Tıp Fakültesi’nde uzun dönemli stajlar yaptı. Diyetkolik.com şirketinde menü planlama ve kalori hesaplama konusunda tecrübe edindi.

‘’Obezite Ve Astım; Omega 3-Yağ Asitlerine Karşı Nutrigenetik Cevaptaki Rolünün Araştırılması’’ konulu bitirme tezi ile üniversite hayatını başarı ile noktaladı.

Perihan Kılıç; mesleği ile ilgili birçok seminer ve kongreye katılmıştır. En önemlileri diyabette beslenme, sporcu beslenmesi ve bariyatrik cerrahi sonrası beslenme konuları üzerinedir. Tip 1 diyabette beslenme ve karbonhidrat sayımı eğitimini başarı ile tamamlamıştır.
Okan Üniversitesi’nde düzenlenen sempozyumda konuşmacı olarak yer almıştır. Türkiye Obezite Araştırma Derneği’nin dergisinde makaleler yazmıştır. Halen birçok dergide ve internet sitesinde uzmanlık yazıları yayınlanmaktadır.

Mezuniyetinden itibaren özel bir spor merkezinde sporcu diyetisyeni olarak çalışmıştır. Bu süreçte özellikle sağlıklı zayıflama ve ağırlık çalışan kişilerin beslenme planlaması konusunda başarı sağlamıştır.

Perihan Kılıç; Taksim ve Etiler’de bireysel ve kurumsal beslenme danışmanlığı hizmeti ve Momentum Pilates’te sporcu beslenmesi ve sağlıklı zayıflama konularında bireysel danışmanlık hizmeti vermeye devam etmektedir. Online Diyet Bölümü koordinatörlüğünü yapmaktadır.

Önerilen makaleler