Obezite – uyku süresi ilişkisi

uyku diyetisyen sıla yeniçeri gerçek diyetisyenler sitesi

Obezite günümüzde büyüyen bir halk sağlığı sorunu haline gelmektedir.

Neden kilo veremiyorum?, kilo verememe nedenleri, kilo verememe sebepleri, zor kilo vermek, kiloyu zor vermek, kilo verme zorluğu, insülin direnci kilo vermeyi engelliyor, kilo verirken dikkat edilecekler, kilo verdiren diyet, kilo verdiren gıdalar

Obezite tanımı

Vücudun yağ kütlesinin yağsız kütleye oranının artması olarak tanımlanır, basit bir ifadeyle vücutta aşırı yağ birikmesidir.

obezite ölçüm, obezite doktoru diyetisyen

Obezite tanısı

Obezite tanısı olan bireylerin beden kütle indeksi (BKİ) ≥30 kg/m² olarak kabul edilir, şişmanlık ise BKİ’si 25-30 kg/m² aralığındadır.

şişmanlık ve obezite

300.000 insan obezite nedeniyle hayatını kaybediyor

Dünya’da her yıl yaklaşık 300.000 insan obezite nedeniyle hayatını kaybetmektedir. Son çalışmalara göre Türkiye’de erkeklerin %9.6’sı,kadınların ise %23.6’si obezdir.

uyku beslenme diyet

Yedi ila sekiz saat süreli uyku düzenli uykudur

Vücudumuzda melatonin hormonu saat 23.00 ile 05.00 arası salgılanır ve biyolojik ritmimizi dengede tutmakla görevlidir, bu saatler arasında bireyin uyku halinde olması gerekmektedir.

uyku beslenme diyet

Obezite ve uyku sorunu birbirinin nedeni olabilir

Obezite ve uyku sorunu birbirinin nedeni olabilir. Uyku sorunu yaşayan bireylerde açlık hormonlarının salgılanması artarken tokluk hormonlarının salgılanması azalır yani kilo dengesini sağlayan homonlarda düzensizlikler meydana gelir. Bu da kişide yeme isteği yaratır ayrıca yetersiz uyku süresine sahip kişiler gün içinde yorgunluk hali hisseder ve enerjisini yerine getirebilmek için daha çok yemek yemeye yönelir.Bu durum vücuda ihtiyaçtan çok enerji alınmasına ve onların yağ olarak depolanmasına neden olmaktadır.Son araştırmalara göre 5 saatten az uyumak günde 300 kalori fazla almaya neden olmaktadır.

uyku ve kilo, kaç saat uyumalı, diyette uyku

Sağlıklı uyku için diyetisyen önerileri şart

Uyku düzenini sağlayıp obezitenin önüne geçmek bazı besinlerle ve öğünlerde dikkat edilecek noktalarla mümkün. Sağlıklı bir uykuya sahip olmak için; triptofan amino asidinden zengin olan süt ürünleri, muz, badem gibi besinleri tüketmek daha kolay uyumayı sağlar.

badem sütü, badem sütü kalorisi, badem sütü faydaları, diyette badem sütü,

Yulaf ezmesi-süt, yoğurt-keten tohumu gibi küçük gece ara öğünleri uykuya dalmayı kolaylaştıran besinlerdendir. Sindirilmesi uzun süren yağlı, kızartmalı yemeklerden kaçınmak gerekir. Dahası için diyet uzmanınıza danışabilirsiniz.

Gerçek Diyetisyenler Sitesi Uzman Yazarı - Diyetisyen Sıla Yeniçeri

[button-red url=”http://www.gercekdiyetisyenler.com/author/diyetisyen-sila-yeniceri” target=”_blank” position=”left”]uzmanın tüm yazıları[/button-red][button-green url=”http://www.gercekdiyetisyenler.com/diyete-basla-internetten-online-diyet/” target=”_blank” position=”left”]diyetisyenden online diyet al[/button-green][button-brown url=”http://www.gercekdiyetisyenler.com/diyetisyene-sorunuz-mu-var/” target=”_blank” position=”left”]soru sor[/button-brown]

Eğer siz de Gerçek Diyetisyenler Sitesi‘nde uzman yazar olmak istiyorsanız aşağıdaki bağlantıdan bize ulaşabilirsiniz:

[button-white url=”http://www.gercekdiyetisyenler.com/diyetisyen-yazar-ariyoruz/” target=”_blank” position=”center”]uzman yazarlık başvurusu yap[/button-white]

Önerilen makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir