Enzime dirençli nişasta!

mide ve barsak sistemi

Enzime dirençli nişasta  mide ve ince bağırsakta sindirime direnç gösteren ve ince bağırsakta tam emilimi gerçekleşmeyen ama kalın bağırsakta fermente olabilen nişasta çeşitleri olarak tanımlanan dünya için küçük insanlık için büyük bir mucize olarak görülmektedir.

Ayrıca ; diyet lifi kaynağı olan dirençli nişasta insan sindirim sistemi tarafından sindirilememekte  kalın bağırsaktaki yararlı bakteriler tarafından fermente edildiği için prebiyotik  etkiye sahiptir.

Şöyle de bir gerçek vardır ki ; Karbonhidratların çoğu tüketildikten yaklaşık 15-45 dakika sonra kanda glikoz seviyesini yükseltirler. Enzime dirençli nişasta içeren gıdalar ise sindirim oranları daha düşük olduğu için kandaki glikoz seviyesini kontrollü ve yavaş artırırlar.

Biliyoruz ki alınan enerjiyle harcanan enerji arasındaki dengenin kurulamaması halinde ağırlık artışı görülür. EDN’nın ağırlık kaybını düzenlemek ve yemek sonrası insülin salınımını azaltmanın yanı sıra tokluk hissini ve yağ oksidasyonunu artırması, yağ dokularında daha düşük yağ depolama ve kas kütlesini koruma gibi fonksiyonları obeziteye sebep olan etmenleri ortadan kaldırmaktadır. Ayrıca EDN’nın lifli yapıya benzer özellikleri gıdanın termik etkisini yükselterek harcanan toplam enerjiyi artırır.

Enzime dirençli nişastanın bu denli önemli fonksiyonları ile hayatımıza girmesi kaçınılmazdır. Kan şekeri kontrolünde sadece diyabetli hastaları değil tüm insanlığı etkileyen bir durumdur.

Yeni bilgilerle güzel günlere sağlıkla kalın, hoşçakalın.

Editör Yardımcısı Ayşegül İriadam

Ben Konya Necmettin Erbakan Üniversitesi, Beslenme ve Diyetetik bölümü 4. sınıf öğrencisi Ayşegül İriadam.
Gerçek Diyetisyenler Sitesi'nde sağlık, spor, egzersiz ve beslenme alanlarında yazılar yazıyorum.

Önerilen makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir