Ek besinlere geçiş

Bebeklerin beslenmesinde ilk altı ay anne sütü bebeğin bütün gereksinimlerini karşılamaktadır.

bebek, pediatri

Bebeğin 0 – 6. aylarda beslenmesi

İlk altı aydan sonra anne sütü yetersiz kalmakta ve bebeğin ek besinlere başlatılması gerekmektedir. Anne sütü 6 – 12 ay arası bebeğin ihtiyacının yarısını karşılar, 12 aydan itibaren ise ihtiyacın sadece %30’unu karşılamaktadır.

Tamamlayıcı beslenmeye yoğurt, tarhana çorbası veya meyve ve sebze suları ile başlanabilir. 6 ile 8. Ay arasında kıvamı püre yapılmış veya iyice ezilmiş besinler verilmelidir. 9 ile 11. Ay arasında bebeğe doğranmış veya ezilmiş besinler verilebilir 12. Aydan itibaren kolay yenebilir besinleri bebeğimize verebiliriz. Bebeğimize 6. Ayda yoğurt, tarhana çorbası, meyve ve sebze suyu, pekmez ve yumurta sarısının 1/4’ü verilebilir.

bebek çocuk beslenemsi

Bebeğin 7. ayda beslenmesi

7. Aydan itibaren pirinç unu ile hazırlanmış muhallebi (şekersiz ve inek sütü olmadan), tavuk veya balık eti, sebze püre veya sebze çorbaları ve yumurta sarısının ½’si de verilmeye başlanabilir.

bebek beslenmesi, bebek beslenmesi diyeti, diyet bebek beslenmesi, bebek beslenmesinde neler kullanılmalı, bebek beslenmesi bilgiler

Bebeğin 8 – 12. aylarda beslenmesi

8. Aydan itibaren ise iyi ezilmiş ev yemekleri, tahıl ve kurubaklagil ezmeleri ,tam yumurta sarısı da bebeğin beslenmesine eklenir ve bebek 1 yaşına geldiğinde aile sofrasındaki yemekleri küçük parçalar halinde yiyebilir durumdadır.

bebek beslenmesi, bebek beslenmesi diyeti, diyet bebek beslenmesi, bebek beslenmesinde neler kullanılmalı, bebek beslenmesi bilgiler

Bebeğin 12 – 24. aylarda beslenmesi

Bebeğe 1 yaşından daha sonra inek sütü verilebilir. Bebeğimize 1 yaşına kadar bal da vermememiz gerekir. Bebeğimize hazırladığımız ek gıdalara tuz ilavesi yapmamalıyız ve hazır gıdalardan kaçınmamız gerekir.

Bebeğin 2 yaşına kadar bütün besinler ile tanıştırılması gerekir. Tamamlayıcı beslenmeye ilk çay kaşığı ölçüsü ile başlanması gerekir daha sonra miktarı ve çeşitliliği artırılmalıdır.

Gerçek Diyetisyenler Sitesi Uzman Yazarı - Diyetisyen Çisem Önel

Önerilen makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir