DSÖ’nün kaygı verici listesi, Türkiye de o listede!

KORKUTAN OBEZİTE TABLOSU

Dünya Sağlık Örgütü, 1975 yılından beri çocuk ve gençler arasında obezitenin 10 kat arttığını duyurdu.

130 milyon kişinin incelendiği araştırma sonucunda dünya genelinde 124 milyon kız ve erkek çocuğunun fazla şişman olduğu ortaya çıktı. Uzmanlar,

Ucuz ve kilo aldırıcı gıdalar yayın bir şekilde bulunuyor ve teşvik ediliyor, ifadesini kullandılar. Listede Türk çocuk ve gençlerinin de hızla kilo alması dikkat çekiyor.

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), 11 Ekim Dünya Obezite ile Mücadele Günü kapsamında bir araştırma yayınladı. İsviçre’nin Cenevre kentinde duyurulan araştırma dünya çapında obeziteyle ilgili korkunç bir tabloyu da gözler önüne serdi.

Yapılan araştırmada 130 milyon çocuk ve gencin boyu ve kilosu incelenirken böylelikle Vücut Kütle Endeksi hesaplandı. Bu verilerden yola çıkan bilim insanları 1975 yılından beri çocuk ve gençler arasında obezitenin 10 kat arttığını duyurdu. Dünya genelinde 124 milyon kız ve erkek çocuğunun fazla şişman olduğu sonucuna ulaşıldı.

Açıklamada, sağlığı tehdit eden bu eğilimin özellikle yoksul ülkelerde önümüzdeki yıllarda da süreceği belirtildi. Dünyanın zengin ülkelerinde ise gençler arasında bu eğilimin duracağının tahmin edildiği ancak bu ülkelerde de obez sayının çok yüksek olduğu kaydedildi. Araştırmayı yapan ekibin başı Imperial College London‘dan Mecit İzzeti‘ye göre yüksek gelirli Avrupa ülkelerinde çocuklukta obezite sayısındaki artış duruyor gibi görünse de, dünyanın diğer bölgelerinde kaygı verici düzeyde yükseliyor. Araştırmacılar bunun başlıca nedeninin ucuz, kilo aldırıcı gıdaların yaygın bir şekilde bulunabilmesi ve teşvik edilmesi olduğunu söylüyor.

Araştırmayı yürüten ekipte program koordinatörü olarak görev alan Dr. Fiona Bull ise,

Bu veriler bize aşırı kiloluğun ve obezitenin küresel bir sağlık krizi olduğunu ve hemen bir önlem alınmaması durumunda gelecek yıllarda daha da kötü bir hal alacak, dedi. Araştırmada Asya’nın doğusunda, Latin Amerika’da ve Karayipler’de kilo artışının yüksek olduğuna dikkat çekildi. Uzmanlar, işlenmiş karbohidrat ve enerji veren gıdaların kilolara sebep olduğunu duyurdu.

Tıp dergisi Lancet’te de yayımlanan ve alanının en büyüğü olan analizde 200’den fazla ülkedeki obezite trendleri incelenirken uzmanlar, obez çocukların büyük ihtimalle obez yetişkinler olacaklarını ve ciddi sağlık sorunları riski altına gireceklerini söylüyor.

Türkiye’den korkunç tablo!

Araştırmada Türkiye’den de veriler yer alıyor… Sçzcü’nün incelediği verilere göre hem erkek hem de kız çocuklarında obezite artışının artışı gözler önüne serildi. Kız çocuklarında obezite oranında geçmişte dünya sıralamasında 104’üncü sırada olan Türkiye son yıllarda obezitedeki artış dolayısıyla obezite oranı yüksek olan ülkeler sıralamasında 54’üncü sırada yer aldı. Erkek çocuklarında ise durum daha farklı.

1975’te 118’inci sırada olan Türkiye, 2016 verilerine göre 73’üncü sıraya çıktı

Öte yandan bu araştırmadan bağımsız olarak bir başka açıklama da Dünya Obezite Federasyonu‘ndan geldi. Kuruluş obezite kaynaklı sağlık sorunlarına 2025’ten itibaren her yıl 1.2 trilyon $ harcanmak zorunda kalınabileceği uyarısında bulundu.

[toggle title=”Medi Magazin”]https://www.medimagazin.com.tr/dis-haberler/genel/tr-dsonun-listesi-kaygi-verici-turkiyede-listede-76-682-74950.html[/toggle]

GDS

Gerçek Diyetisyenler Sitesi; sağlık bilimleri, beslenme ve diyetetik alanlarına yönelik bilgi paylaşımının yapıldığı, kâr amacı gütmeyen bir internet platformudur.

Önerilen makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir