Diyetisyen ve hemşire açığımız var!

diabetus mellitus şeker hastalığı, diyabete ne iyi gelir, diabet diyeti

Türkiye’de diyetisyenlerin üçte ikisi İstanbul, İzmir ve Ankara’da hizmet veriyor. Oysa ki, ülkenin her bölgesinde yaşayan diyabetlilerin de desteğe ihtiyacı bulunuyor.

Diyabet, Türkiye’de 10 yıl önce her 100 kişiden 7’sini etkiliyordu ancak bu rakam şimdilerde 100 kişiden 14’ü oldu. Ülkemiz, hem diyabet sıklığı hem de artış açısından, bulunduğu bölgede rekor kırıyor. En büyük sorunumuz, hastalığı kontrol altına alamamak. Bunun nedenleri, hekim tarafından hastaya ayrılan zamanın çok kısa olması, diyetisyen ve diyabet hemşiresi açığının bulunması…

Uzmanlara göre yakın gelecekte, diyabet ortadan kalkmayacak çünkü yaşadığımız hayat, bunu mümkün kılmıyor! Koç Üniversitesi Hastanesi’nden Endokrinoloji Uzmanı Prof. Dr. Oğuzhan Deyneli, Türkiye’de diyabet tedavisiyle ilgili yaşanan sıkıntıları anlattı, alınabilecek önlemleri sıraladı:

İlk eksiğimiz, diyabet hemşire ve eğitmen açığı… Türkiye’de diyabet eğitmeni adı altında bir meslek grubu yok. Hastalar, yeterince bilgi alamıyor. İnsüline başlayanlar, uygulamayla ilgili sorunlar yaşıyor. Kişi, ilk önerilen dozun ömür boyu kullanılacağını sanıyor. Düzenli aralıklarla doktorunu ziyaret etmesi gerektiğini bilmiyor.

İkinci sorun, enjeksiyon uygulaması… Doktorlar olarak tabii ki hastalara ne yapmaları gerektiğini anlatıyor ama birey, duyduğu kaygı nedeniyle bunu tam olarak anlayamıyor.

Üçüncüsüyse, yaşam değişikliğine gidilmemesi… Beslenmenin düzene sokulması ve tedavi süreci boyunca bir ekibin hastaya destek olması gerekir. Türkiye’de diyetisyenlerin üçte ikisi İstanbul, İzmir ve Ankara’da hizmet veriyor. Hastaya dört dakika! Hacettepe Üniversitesi’nden Endokrinoloji Uzmanı Prof. Dr. Selçuk Dağdelen ise hastalara daha fazla zaman ayrılmasının önemine dikkat çekti:

Dünya genelinde diyabetin iyi kontrol oranı, üçte biri geçmiyor. İlaç olmasına rağmen, Türkiye’de de iyi durumda değiliz. Bizdeki sorun, uygunsuz insülin tedavisi uygulamak. Peki neden? Çünkü; sağlık sistemlerini diyabetle mücadele için verimli şekilde kullanamıyoruz, hastaları yeterince eğitemiyoruz ve hekim hastaya muayenede sadece dört dakika ayırıyor.

Hipoglisemi ataklarını azaltmak mümkün mü? İnsülin kullanan hastaların karşılaştığı en önemli sorunlardan biri, düşük kan şekeri. Yeni ilaçlar, gün içindeki dalgalanmaların sayısını ve hipoglisemi ataklarının süresini azaltıyor. Etki sürelerinin 36 saat üzerinde olması, dengeli bir tedavi sağlıyor. Sanofi, ikinci nesil insülinlerin etkinliğini karşılaştıran araştırmasını, Amerikan Diyabet Derneği’nin, 78’inci Bilimsel Kongresi’nde sundu. BRIGHT çalışmasına göre, düşük kan şekerine bağlı gelişen hipoglisemi oranını ve buna bağlı komplikasyonları % 23 oranında azaltmak mümkün. Araştırmayı yürüten Toronto Üniversitesi Endokronoloji Bölümü’nden Doç. Dr. Alice Cheng,

Hipoglisemi özellikle başlangıç döneminde, endişe yaratıyor. Bu, hastanın tedaviyi bırakmasına yol açıyor. İnsülin, ‘yerine koyma’ tedavisidir ve ömür boyu sürer, dedi.

İğne ilaçtan daha etkili

Sanofi Diyabet ve Kardiyovasküler Global İş Birimi Başkanı Stefan Oelrich ise, bazı hastaların yeni gelişmeleri takip ettiğini ve çıkan ürünleri denediğini ancak birçoğunun daha pratik ve ulaşılabilir olduğu için iğneye döndüğünü söyledi:

Araştırmalar, ilaçların iğneler kadar etkili olmadığını ortaya koyuyor. Haftada bir kez kullanılacak ve aynı etkiyi gösterecek bir teknoloji yok. Ama iğne batırmaktan kaynaklanan, rahatsız edici hissi azaltan gelişmeler var. Mesela içinde iğne göremediğiniz bir alet… Gerekli bölgeye dayayıp, bir tuşa basıyorsunuz.

[toggle title=”Personel Sağlık Haber”]https://www.personelsaglikhaber.net/guncel/diyetisyen-ve-hemsire-acigimiz-var-h75019.html[/toggle]

GDS

Gerçek Diyetisyenler Sitesi; sağlık bilimleri, beslenme ve diyetetik alanlarına yönelik bilgi paylaşımının yapıldığı, kâr amacı gütmeyen bir internet platformudur.

Önerilen makaleler

1 Yorum

  1. diyetisyenler atanamiyor iş yok deyip duruyorlar şimdi eksiğimiz var mı oldu?

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir