Dildeki lekeler hastalık habercisi

dil rengi ve-hastalıkları

Dil, kas tabakasından oluşur ve üzeri mukoza tabakasıyla kapalıdır. Dilin üzerinde papilla ismini verdiğimiz kabarcıklar bulunur ve bu papillalar besinlerdeki tatlı, tuzlu, acı ve ekşi gibi lezzet duyularının algılanmasını sağlar.

Geleneksel Çin tıbbında dilden hastalıkların teşhisine önem verilmiştir. Çinliler binlerce yıl önce dildeki değişimleri, hastalıklarla bağlantılı olduğunu saptamışlardır. Çin tıbbına göre dil, vücut organlarının aynasıdır. Dilin rengi, düz veya pütürlü oluşu, dil üzerinde dikey veya yatay çizgiler dilin kenarlarında diş izi olması ve dilin şişerek kalınlaşması gibi bir çok etmen vardır.

Kimi zaman dilde sarı, beyaz, kahverengi, siyah, hatta yeşil lekeler oluşur. Bu lekelenmelerin nedeni dil üzerinde bakterilerin kümelenmesidir. Dilde oluşan leke çoğu zaman halitozis adını verdiğimiz kötü kokulara sebep olur. Bu yüzden, dildeki plağın günlük temizlenmesi gerekebilir.

İnce, beyaz, kokusuz, az miktarda olan lekeler olağan sayılır fakat dilin tamamını kaplayacak şekilde kalınsa, ağızdan koku geliyorsa, lekelerin rengi beyaz değil de sarı, yeşil ve kahverengi ise bu patolojik durum sayılır ve bir hastalığın habercisi olabilir.

Dilin durumunu sabah, aç karnına değerlendirmek gerekir. Koyu çay ve kahve gibi besin tüketiminden sonra dilin renginde ve durumunda değişiklikler oluşabilir.

dil ve tat alma duyusuPatolojik lekeler

Dilde patolojik lekelerin oluşma nedenleri çeşitlidir: hatalı beslenme alışkanlıkları, alkol ve sigara kullanımı, infeksiyonlar ve kronik hastalıklar bunlardan başlıcalarıdır.

Kalın ve beyaz lekeler

  • Kalın ve beyaz leke kronik konstipasyonun belirtisi olabilir.
  • Eğer dilin üzerinde bulunan kalın ve beyaz leke hararet ve zehirlenmeyi gösterebilir.
  • Baş ağrısı, kas ağrıları gibi algolojik durumlar da eşlik ediliyorsa, bu bulaşıcı hastalığın belirtisi olabilir.
  • Dilin üzerinde bulunan kalın beyaz leke kandidozun (mantar) belirtisi olabilir. Kandidozun nedeni bazı ilaçların kullanımından kaynaklanabilmektedir.

Beyaz ve gri lekeler

  • Dil kökünde bulunan kalın beyaz veya beyaz-gri leke enterokolit, gastrit, mide ve 12 parmak bağırsağı ülseri gibi mide ve barsak sistemi hastalıklarının habercisi olabilir.
  • Böbrek hastalıkları sırasında beyaz leke dilin yan taraflarında olabilir.

Gri lekeler

Gri leke mide ve duedenum ülserinin habercisi olabilir.

Sarı lekeler

Sarı leke, karaciğerden salgılanan safra sıvısında ya da safra kesesinde bir patolojik durumu gösterebilir.

Koyu sarı lekeler

Koyu sarı lekeler, karaciğer ve safra yolları hastalıkların belirtisi olabilir.

Kahverengi lekeler

Çok miktarda alkollü içkileri kabul eden ve sigara içen insanın dili üzerinde kahverengi leke oluşabilmektedir.

Yeşil lekeler

Antibiyotiklerin, hormonların ve bazı diğer besin preparatlarının kullanımı dilde yeşil lekelerin oluşmasına neden olabilir.

Siyah lekeler

Siyah lekeler ender görülür. Bu renk lekeler genelde Crohn’s hastalığı, Yersinia pestis, kronikleşen safra ve mide hastalıkları sırasında görülebilir.

Yukarıda anlattığım patolojik lekeleri kendinizde gözlemlediyseniz, en kısa zamanda hekime başvurmalısınız. Hekiminiz, hatalı beslenme alışkanlıklarından kaynaklanan patolojik lekeleriniz olduğunu tespit etmişse sizi diyetisyene yönlendirecektir.

gercek diyetisyenler sitesi uzman yazari diyetisyen şenol yıldız eskişehir beslenme uzmanı

[button-red url=”http://www.gercekdiyetisyenler.com/author/diyetisyen-senol-yildiz/” target=”_blank” position=”left”]uzmanın tüm yazıları[/button-red][button-green url=”http://www.gercekdiyetisyenler.com/diyete-basla-internetten-online-diyet/” target=”_blank” position=”left”]diyetisyenden online diyet al[/button-green][button-brown url=”http://www.gercekdiyetisyenler.com/diyetisyene-sorunuz-mu-var/” target=”_blank” position=”left”]soru sor[/button-brown]

Eğer siz de Gerçek Diyetisyenler Sitesi‘nde uzman yazar olmak istiyorsanız aşağıdaki bağlantıdan bize ulaşabilirsiniz:

[button-white url=”http://www.gercekdiyetisyenler.com/diyetisyen-yazar-ariyoruz/” target=”_blank” position=”center”]uzman yazarlık başvurusu yap[/button-white]

Uzman Diyetisyen Şenol Yıldız

Uzman Diyetisyen Şenol YILDIZ; Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi İbn-i Sina Hastanesi, Sağlık Bakanlığı Dr. Zekai Tahir Burak Kadın Sağlığı ve Hastalıkları Hastanesi, Cebeci Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Hastanesi, Dışkapı Yıldırım Beyazıt Hastanesi ile Ufuk Üniversitesi Dr. Rıdvan Ege Hastanesi gibi köklü sağlık kuruluşlarında beslenme alan çalışmalarını tamamlayarak Ankara Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Beslenme ve Diyetetik bölümünden 2014 yılında mezun olmuş ve lisansüstü eğitimini Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü’nde tamamlamıştır.

Mesleki yaşamına fitoterapi ve besin destekleri alanında öncü bir Amerikan şirketinde görev alarak başlayan Şenol YILDIZ, Eskişehir Büyükşehir Belediyesi‘nde Uzman Diyetisyen olarak görev yapmakta, 6 yıl önce başlayıp 8.000’i aşkın hasta/danışanın hayatına dokunduğu bütüncül diyet eğitimlerine ve beslenme tedavilerine yine aynı heyecanla devam etmektedir.

Önerilen makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir