Dermatolog uyardı: “Plastik kapların altındaki rakamlara dikkat edin”

Türk Dermatoloji Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Dermatolog Uzm. Dr. Sema Karaoğlu, kozmetiklerin içine konulduğu plastik kapların zararlı olabileceğine dikkat çekerek, bunu anlamanın yolunun plastik kapların altında bir üçgen içinde yazan rakamlara bakmaktan geçtiğini söyledi. Peki hangi rakam ne anlama geliyor?

Kozmetiklerin içine konulduğu plastik kapların sağlığımıza zararlı olabileceğini belirten Türk Dermatoloji Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Dermatolog Uzm. Dr. Sema Karaoğlu, bunu anlamanın yolunun plastik kapların altında bir üçgen içinde yazan rakamlara bakmaktan geçtiğini ifade etti.

Hormon, üreme, kanser ve kalp hastalığın nedeni̇ olabi̇li̇r

İHA’nın haberine göre; plastiklerin içinde bulunan başta bisfenol A(BPA), polivinil klorür ve fitalatlar gibi zararlı kimyasalların, uzun süre temas halinde hormon, üreme, meme ve prostat başta olmak üzere bazı kanser hastalıklarına neden olabileceğini ifade eden Dr. Karaoğlu, kapların altında üçgen içerisinde bulunan rakamların plastik içeriğine dair bilgi verdiğini dile getirdi. Polivinil klorür adı verilen PVC maddesinin, özellikle sıkılabilir ya da esnek plastik şişelerde kullanıldığını kaydeden Dr. Karaoğlu, kapların altında yer alan 3 rakamının PVC’nin varlığına işaret ettiğine dikkat çekti.

1, 2, 4 ve 5 kodları güvenli

1, 2, 4 ve 5 kodlarının güvenli olduğunu ifade eden Karaoğlu, üçgen içerisindeki rakamlara dair şu bilgileri verdi: “Üçgenin içinde 1, 2, 4 ve 5 kodlarını görüyorsak bu plastiklerin sağlığımız için güvenli olduğunu söyleyebiliriz. Eğer 3 ve 7 rakamları varsa bu plastiklerin özellikle ısıtıldıklarında, içine sıcak bir ürün konulduğunda veya tepkimeye girecek bir kimyasal konulduğunda zehirli kimyasalları dışarı verebilirler. Bu durum sağlığımız için tehlike arz edebilir. Eğer plastik şişelerin altında hiçbir ibare yoksa bunun güvenli olduğunu söyleyemeyiz.

1.Tür – PETE Polyethylene Terephthalate (PET)
Soda ve su şişeleri, su geçirmeyen bazı ambalajlar.
2.Tür – HDPE Yüksek yoğunluktaki Polyethylene (HDPE)
Süt, deterjan ve yağ şişeleri. Oyuncak ve plastik torbalar.
3.Tür – V Vinyl/Polyvinyl Chloride (PVC)
Gıda ambalajları, bitkisel yağ şişeleri, kabarcıklı ambalajlar.
4.Tür – LDPE Düşük yoğunluktaki Polyethylene (LDPE)
Çoğu plastik torba, ısıya duyarlı folyo, giysi torbası.
5.Tür – PP Polypropylene (PP)
Vakumlu ambalajlar, bazı torbalar, şişe kapakları, bazı halılar ve bazı gıda ambalajları.
6.Tür – PS Polystyrene (PS)
Tek kullanımlık sofra takımı, et ambalajı, koruyucu paketleme.
7.Tür – DİĞER Genellikle katmanlı yada karışık türde plastikten üretilenler.
Geri dönüşüm potansiyeli yoktur. Çöplük alanlarını doldururlar.

Sıcak ve gün ışığına maruzi̇yet sakıncalı

Plastiklerin bir anda hasta etmeyeceğini ancak uzun süreli maruziyetlerde sağlığımıza zararlı sonuçlara yol açabileceğini vurgulayan Dr. Karaoğlu,

Plastikler mutlaka serin yerde tutulmalı, güneş ışığına direkt maruz edilmemeli, farklı kozmetikler tekrar tekrar aynı plastik kutulara konmamalı. Sürekli mikro-travmalar söz konusu olduğunda koca bir çınarı devirebilirsiniz. İşte sürekli mikro kimyasal maruziyet de sağlığımıza ciddi zararlar verip, hastalık oluşturabilir, unutmamak lazım, ifadelerini kullandı.

[toggle title=”Medi Magazin”]https://www.medimagazin.com.tr/guncel/genel/tr-uzman-dermatolog-uyardi-plastik-kaplarin-altindaki-rakamlara-dikkat–11-681-77777.html[/toggle]

GDS

Gerçek Diyetisyenler Sitesi; sağlık bilimleri, beslenme ve diyetetik alanlarına yönelik bilgi paylaşımının yapıldığı, kâr amacı gütmeyen bir internet platformudur.

Önerilen makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir