Cumhurbaşkanlığı Sistemi’nde “sağlık yönetimi” nasıl olacak?

turkey president erdogan, recep tayyip erdoğan

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın önceki akşam ana hatlarını anlattığı yeni yönetim sisteminin detayları da belli oldu. Dev ekonomi, dijital dönüşüm, bilimsel atılım, sosyal devlet ve lider ülke anlayışıyla harmanlanan yeni sistem ile hükumet, hızlı, modern ve birlikte yönetim modeli ile daha şeffaf bir yapıya kavuşuyor.

Yeni modele göre, etkin bir koordinasyon için bazı bakanlıklar birleştirilerek bakanlık sayısı 26’dan 16’ya düşürülecek. Yeni yapılanma kapsamında bazı bakanlıkların da isimleri değişecek. Buna göre, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı ile Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, “Çalışma Sosyal Hizmetler ve Aile Bakanlığı” adıyla yeni bir çatı altında birleştirilecek.

Sağlık Bakanlığı ise yapısını koruyor

Strateji ve politika kurulları oluşturulacak. Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi ile oluşturulacak 9 kurul politika önerileri yapacak, bilimden, sağlık ve gıda politikalarına kadar stratejik ve uzun vadeli vizyonlar geliştirecek.

Yerel Yönetim Politikaları Kurulu, Sosyal Politikalar Kurulu, Sağlık ve Gıda Politikaları Kurulu, Kültür ve Sanat Politikaları Kurulu, Hukuk Politikaları Kurulu, Güvenlik ve Dış Politikalar Kurulu, Ekonomi Politikaları Kurulu, Eğitim ve Öğretim Politikaları Kurulu, Bilim, Teknoloji ve Yenilik Politikaları Kurulu adlarıyla oluşturulacak yapılanma ile sivil toplum kuruluşları, akademi ve sektör temsilcileri politika yapım sürecine doğrudan dahil edilerek ortak aklın kurumsallaştırılmasını sağlayacak.

Politika önerisi geliştirecek kurullar, icra faaliyetlerini izleyerek ilerleme raporları hazırlayacak

Sağlık Bakanlığı daha önce de 663 sayılı Kanun Hükmünde Kararname ile birlikte Sağlık Politikaları Kurulu oluşturmuş ancak bu Kurul verimli bir şekilde çalıştırılamamıştı. Yeni süreçte Cumhurbaşkanına doğrudan bağlı olacak olan Sağlık ve Gıda Politikaları Kurulu sağlık politikalarını belirlerken, Sağlık Bakanlığı da icracı Bakanlık olarak bu Kuruldan gelen politikaları yerine getirecek. Sağlık ve Gıda Politikaları Kurulu bunun yanı sıra ihtiyaçlara göre analiz yapacak, politika yapım sürecinde paydaşları artıracak ve politikaları takip edecek.

[toggle title=”Medi Magazin”]https://www.medimagazin.com.tr/hekim/saglik-bak/tr-cumhurbaskanligi-hukumet-sisteminde-saglik-yonetimi-nasil-olacak-2-13-77536.html[/toggle]

GDS

Gerçek Diyetisyenler Sitesi; sağlık bilimleri, beslenme ve diyetetik alanlarına yönelik bilgi paylaşımının yapıldığı, kâr amacı gütmeyen bir internet platformudur.

Önerilen makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir