Beslenmede ölçü ve miktar belirlendi!

TÜBER, beslenme rehberi obeziteyle mücadele sağlık

Sağlık Bakanlığı, güncellenmiş Türkiye Beslenme Rehberi ile sağlıklı tabak ve fiziksel aktivite ile birlikte beslenme piramidi geliştirirken, Türkiye’de ilk kez standart porsiyon ölçü ve miktarlarını da belirledi.

TC Sağlık Bakanlığı ile Hacettepe Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Beslenme ve Diyetetik Bölümü’nün hazırlamış olduğu Türkiye’ye Özgü Beslenme Rehberi, 2004 yılında yayımlanmıştı ancak yıllar içerisinde toplumun beslenme alışkanlıklarında meydana gelen değişimlerin yanı sıra günümüzde beslenme ve sağlıkla ilgili birçok kaynaktan alınan bilgilerin doğruluğu ve geçerliliği konusunda tereddütler oluşması, tüketicilerin yararlanabileceği bilimsel beslenme önerilerinin güncellenmesi ihtiyacını ortaya koydu.

Sağlık Bakanlığı, bu kapsamda 2010’dan bu yana yürütülmekte olan Türkiye Sağlıklı Beslenme ve Hareketli Hayat Programı çerçevesinde, beslenme rehberini Türkiye Beslenme Rehberi adıyla güncelledi.

Sağlık Bakanlığı Türkiye Halk Sağlığı Kurumu Obezite, Diyabet ve Metabolik Hastalıklar Daire Başkanlığı ile Üniversitelerin Beslenme ve Diyetetik Bölümleri, Kurumların ilgili birimlerinin katılımı ve katkıları ile hazırlanan rehberde, besin çeşitliliğine dayalı sağlıklı beslenme ilkesiyle besin grupları, günlük tüketilmesi gereken miktarları ve porsiyon ölçüleri yaşa, cinsiyete göre verilirken, şekillerle de tanımlandı. Ayrıca tüketiminin artırılması ve azaltılması gereken besin ögeleri ve besinler de irdelendi.

Sağlık Bakanlığı 2017 personel alımı diyetisyen

Sağlık Bakanlığı tarafından güncellenen rehberle, Türkiye için sağlıklı tabak ve fiziksel aktivite ile birlikte beslenme piramidi geliştirildi. Bakanlığın konuya ilişkin açıklamasında, tüm dünyada yeterli ve dengeli beslenme ile besin tüketimini iyileştirmeye yönelik stratejilerden birisinin de bireylerin ve toplumun beslenme düzeylerini ve besin tüketim örüntülerini iyileştirmek için Ulusal Beslenme Rehberlerinin hazırlanması ve kullanılması olduğuna dikkat çekilerek, şöyle denildi:

Beslenme Rehberleri topluma yeterli ve dengeli beslenme konusunda bilgi vermek ve beslenme ile ilgili tüm koşulları açıklamak amacıyla oluşturulmuş bir dizi öneriyi içerir, toplumun beslenme ile ilgili hedeflerine ulaşmasının pratik yolunu gösterir, sağlıklı yaşam biçimini geliştirilmesine katkıda bulunur. Bu rehberler geleneksel beslenme alışkanlıklarını göz önünde bulundurur ve hangi bakış açılarının değiştirilmesi gerektiğine dikkati çeker. Rehberler toplumun yaşadığı ekolojik çevreyi, sosyo-ekonomik ve kültürel etmenler ile biyolojik ve fiziksel çevreyi de dikkate alır.

Türkiye için kalori alımına göre önerilen günlük veya haftalık porsiyon miktarlarının tanımlandığı rehberle, yaş gruplarına göre bilgilendirici örnek menüler hazırlandı.

GDS

Gerçek Diyetisyenler Sitesi; sağlık bilimleri, beslenme ve diyetetik alanlarına yönelik bilgi paylaşımının yapıldığı, kâr amacı gütmeyen bir internet platformudur.

Önerilen makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir