Anne sütü alımı ve sigara dumanına maruz kalmanın respiratuvar semptomlara etkisi

Çocuklarda tekrarlayan respiratuvar semptomların oluşmasında erkek cinsiyet, gebelikte annenin sigara içmesi, sigara dumanına maruz kalma, bireysel ve parental atopi, anne veya babanın çalışıp çalışmaması önemli olup; bronşial hiperreaktivite (BHR) ve astım için de bilinen risk faktörlerini oluştururlar.

Çocuklarda allerjene maruz kalma (inek sütü, ev hayvanı), viral enfeksiyonlar, pasif sigara içiciliği ve hava kirliliği astım için risk faktörü olduğundan, yenidoğan ve süt çocuklarının çevresel etkenlerden korunması, özellikle genetik  yatkınlığı olan çocuklarda respiratuvar semptomların şiddetini ve sıklığını azaltabilir.

Yapılan epidemiyolojik çalışmalar, sigara dumanına maruz kalan çocuklarda alt solunum yolu hastalıkları (ASYH), orta kulak effüzyonu, astım ve ani bebek ölümlerinde artış olduğunu göstermiştir. Ayrıca sigara içen annelerin çocuklarında wheezing, öksürük ve akciğer enfeksiyonlarında önemli derecede artma olduğu ve bunun direkt olarak içilen sigara sayısı ile orantılı olduğu saptanmıştır.

Yaşamın ilk altı ayında anne sütü ile beslenen süt çocuklarında respiratuvar semptomların süresinde ve şiddetinde belirgin azalma olduğu, ancak sıklığında farklılık olmadığı görülmüştür.

diyetisyen mehmet tevfik nargülDyt. Mehmet Tevfik NARGÜL

  • Beslenme Uzmanı
  • Profesyonel Yazar
  • İstanbul

Önerilen makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir