5 temel sinyali ile: “Ortoreksiya nervoza”

ortoreksiya nevroza

Cheatsheet’de yer alan bir yazıda ortoreksiya nervozanın 5 temel sinyaline değiniliyor.

psikoloji, psikolog, psikiatri

1. Bazı besin ya da besin gruplarını tüketmemek

ON’ın başlangıç sinyallerinden kabul edilen bu belirti, ileriki dönemlerde de malnütrisyona ve kilo kaybına neden olabiliyor.

psikoloji, psikolog, psikiatri, psikologlar derneği

2. Diyetini bozduğunda aşırı suçluluk hissetmek

ABD Ulusal Yeme Bozuklukları Birliği, ON’lerde diyetleri bozmanın yoğun pişmanlık yarattığını ifade ediyor, oysa çok sıkı takip edilen bir diyette kaçamaklar yapmanın da metabolizmayı tetikleyerek hızlandıracağı belirtiliyor.

Yeme düzeni değişen depresyondan şüphelensin, beslenme ve psikoloji, psikoloji ve diyet

3. İnsanları beslenme alışkanlıklarından dolayı yargılamak

Çevresindeki insanların ne yediklerine dikkat etme ve sağlıklı beslenme konusunda kendini diğerlerinden üstün görme, sağlıklı yeme obsesyonunu ifşa eden bir ON semptomu olarak kabul ediliyor.

psikolojik yeme, psikoloji acıkma, diyet motivasyon, stres yeme

4. Sosyal temaslardan kaçınmak

Arkadaşlarla beraber yemeye çıkmak, bir şeyler içmek, bir partiye katılmak gibi sosyal aktivitelerden beslenme alışkanlıkları için vazgeçmek, yiyecek seçeneği olmamasının yarattığı panikle sosyal bir izolasyon yaratmak ileri derecede bir ON belirtisi olarak görülüyor.

diyetisyen korkusu, diyet korkusu, diyet listesi uygulama, diyet psikolojisi, diyet motivsyonu, diaita, diaita nedir, diaita ne demek, diaita nın anlamı, diaita means,

5. Tüm vaktini ne yiyeceğini düşünmeye ve araştırmaya harcamak

ON’lerin ürün etiketlerini okumak, besin içeriklerini araştırmak ve sağlıklı besinler hazırlamak için bir günün en az 3-4 saatini ayırdıkları belirtiliyor. Yarın ki menünün ne olacağı hakkında streslenenler için psikolojik bir yardım alınması öneriliyor.

GDS

Gerçek Diyetisyenler Sitesi; sağlık bilimleri, beslenme ve diyetetik alanlarına yönelik bilgi paylaşımının yapıldığı, kâr amacı gütmeyen bir internet platformudur.

Önerilen makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir