Yüksek lisans yapmayan diyetisyen “öğretim görevlisi” olabilir mi?

diyetisyen, beslenme uzmanı, beslenme ve diyet uzmanı, beslenme ve diyetetik, gerçek diyetisyenler sitesi

Üniversitelere Öğretim Görevlisi olarak atanabilmek için yüksek lisans yapmak şart mıdır, yüksek lisans yapmadan, öğretim görevlisi olunabilir mi? Üniversitelerde akademik personel olma hayali kuran birçok kişinin kafasını karıştıran bir soruyu bu yazımızda kapsamlı şekilde açıklayacağız…

Öğretim Görevlisi kadrolarına başvuru, atanma ve giriş sınavlarına ilişkin düzenlemeler Öğretim Üyesi Dışındaki Öğretim Elemanı Kadrolarına Yapılacak Atamalarda Uygulanacak Merkezi Sınav İle Giriş Sınavlarına İlişkin Usul ve Esaslar Hakkında Yönetmelikte belirtilmiştir.

Söz konusu yönetmeliğin 7’nci maddesinin 3’üncü fıkrasının (a) bendinde

a) Lisans düzeyinde eğitim yapılan birimlere (rektörlüğe bağlı bölümler dahil) başvuracak öğretim görevlisi adaylarında

  • en az tezli yüksek lisans mezunu olmak veya
  • lisans mezunu olmak ve belgelendirmek kaydıyla alanında en az beş yıl tecrübeli olmak,

hükümleri yer almaktadır.

Öncelikle yönetmelik hükümlerini detaylı olarak aşağıda verdiğimiz örnekler üzerinden sizlere açıklayalım

Dört yıl eğitim veren fakülte ve yüksek okullara alınacak öğretim görevlisi ilanlarına başvurabilmek için bir kişinin tezli yüksek lisans mezunu olması veya lisans mezunu olduktan sonra alanında en az 5 yıl deneyim sahibi olması gerekmektedir.

Örneğin, Sağlık Bilimleri Fakültesi Beslenme ve Diyetetik Bölümü, Beslenme Bilimleri Ana bilim Dalına alınacak Öğretim Görevlisi kadrosuna bir adayın başvurabilmesi için Beslenme Bilimleri alanında tezli yüksek lisans yapmış olması ya da Beslenme ve Diyetetik Bölümü mezunu olup, lisans eğitimi gördüğü alanda kamu veya özel sektörde en az beş yıl çalışma deneyimi olmalıdır.

 

İki yıllık eğitim veren meslek yüksek okullarına alınacak öğretim görevlisi ilanlarına başvurabilmek için bir kişinin tezli yüksek lisans mezunu olması veya lisans mezunu olduktan sonra alanında en az 2 yıl deneyim sahibi olması yönetmelikte şarttır.

Örneğin, Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksek okulu Çocuk Gelişimi Programına alınacak Diyetisyen Öğretim Görevlisi kadrosuna bir adayın başvurabilmesi için kendi alanında tezli yüksek lisans yapmış olması ya da Beslenme ve Diyetetik bölümü mezunu olup, alanında en az iki yıl çalışma deneyimi olmalıdır.

Ayrıca, şunu da belirtmemizde yarar var üniversiteler yukarıda belirttiğimiz yönetmelikte aranan deneyim sürelerini azami 10 yıla kadar verecekleri ilanlarda artırabilirler. Yaptığımız açıklamalardan da anlaşılacağı gibi üniversitelerde diyetisyen öğretim görevlisi olmak için Yüksek Lisans yapmak zorunlu şart değildir. Lisans mezunu olduktan sonra alanında belirli bir süre kamuda veya özel sektörde çalışan kişiler de öğr. gör. olarak üniversitelerde çalışabilmektedir.

GDS

Gerçek Diyetisyenler Sitesi; sağlık bilimleri, beslenme ve diyetetik alanlarına yönelik bilgi paylaşımının yapıldığı, kâr amacı gütmeyen bir internet platformudur.

Önerilen makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir