Textbook bilgisini değiştirebilecek haber! Çölyak hastalığını bir virüs tetikliyor olabilir!

kusma halsizlik çölyak

Şu ana kadar genetik bir hastalık olduğu düşünülen çölyak hastalığını insanların yaşadığı viral bir enfeksiyon oluşturuyor olabilir.
Textbook bilgisini değiştirebilecek haber! Çölyak hastalığını bir virüs tetikliyor olabilir!

Çölyak, arpa ve çölyak, buğday ve çölyak, çavdar ve çölyak, Çölyak hastalığı, Çölyak hastalığı nasıl bir rahatsızlıktır, Çölyak hastalığı nedir, çölyak ve bağışıklık sistemi, diyetisyen rümeysa çelik, gluten enteropatisi, gluten hassasiyeti, kalıcı intolerans, oto-immün sistem rahatsızlığı, oto-immün sistem rahatsızlığı nedir, proksimal ince barsak alerjisi, rümeysa çelik, villi, villus, willi, yulaf ve çölyak

New Scientist’de yer verilen habere göre, fareler üzerinde yapılan bir araştırmada, şu ana kadar genetik bir hastalık olduğu düşünülen çölyak hastalığının, viral bir enfeksiyona bağlı olarak gelişebileceği bulundu.

T1L reovirüsleri vücuttaki gluten toleransını yok ediyor

Chicago Üniversitesi’nden Bana Jabri ve ekibi, farelere T1L olarak bilinen yaygın bir reovirüs enjekte ettiklerinde, vücuttaki gluten toleransının yok edildiğini buldu. Araştırmacılar, reovirüs enjekte edilen küçük bir fare grubunu, glutenin bir parçası olan gliadinle beslediklerinde, vücutlarında iki gün süreyle bu birleşime karşı iki üç kat fazla antikor üretildiğini gözlemledi.

Tesadüfen bulundu, tıp kitapları yeniden yazılabilir!

Jabri, reovirüslerin, immün sisteminin gluteni algılayış şeklini değiştirdiğini söyledi. Normalde buğday, arpa ve çavdarda bulunan gluten proteininin de vücut immün sisteminin besinlere karşı geniş toleransının dahilinde olduğunu aktaran jabri, reovirüs müdahalesiyle vücudun yanlışlıkla glutene antijen muamelesi yaparak saldırabileceğini söyledi.

Bizim deneyimiz, bir virüsün besinlere karşı antijen toleransını kaybettirebileceğini gösteren ilk deney.” sözlerini kullanan Jabri, Amerika’daki yüzde 40 genetik eğilime sahip insanın neden sadece %3’ünün çölyak hastası olduğunu anladıklarının söyledi.

Genetik yatkınlıkların neden doğrudan hastalık geliştirmediği açıklanabilir

Sheffield Üniversitesi’nden David Sanders da, reovirüslerin çölyak gelişiminde oynadığı bu rolle diğer genetik yatkınlıkların da virüslerin tetiklemesiyle oluşabileceğini belirterek, neden genetik yatkınlığın doğrudan hastalık geliştirmediğini artık anlayabileceklerini söyledi.

Jabri ve ekibi şimdi Çölyak hastalığına sebep olduğu düşünülen virüslere karşı bir aşı geliştirmek için çalışacaklarını söylüyor.

medimagazin.com.tr/hekim/tibbi-gelismeler/tr-textbook-bilgisini-degistirebilecek-haber-colyak-hastaligini-bir-virus-tetikliyor-olabilir-2-19-73456.html

GDS

Gerçek Diyetisyenler Sitesi; sağlık bilimleri, beslenme ve diyetetik alanlarına yönelik bilgi paylaşımının yapıldığı, kâr amacı gütmeyen bir internet platformudur.

Önerilen makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir