(TARTIŞMA) Sahtekar diyetisyenler, gerçek yağ yakımı

Arama motorunda diyetisyenler ile alakalı araştırma yaparken aşağıdaki blog dikkatimi çekti:

Murat Can Köker Bloğu

Blogdan ziyade diyetisyenlere dair yazılanlar… Tüm diyetisyen ve diyetisyen adaylarını düşüncelerini yorum kısmına yazarak paylaşmalarını temenni ediyorum.

Sahtekar diyetisyenler, gerçek yağ yakımı

Günümüzde, özellikle de yaz aylarında millet kilo vermek için çabalıyor, herkesin ağzında bi spora başlasam iyi olur lafları dolanıyor. Bana gelen saçma sapan sorulardan bazıları, mekik çeksem göbek gider mi? Akşam yatmadan yemekte yemiyorum ama göbek gitmiyor? Az yiyorum ama sık sık yiyorum kilo veremiyorum… Oldu canım başka?.. Sen gün boyunca ye ye ye, ondan sonra mekik çeksem göbek gider mi akşam yemesem göbek gider mi de..  Ne ala memleket. Bunların hepsi, nasıl yağ yakılacağının bilimsel olarak ispatlanmış temel prensiplerinin yanlış anlaşılmasından kaynaklanmaktadır. Bunları öğrenmek için de diyetisyenlere para ödemeyin… Kendi kendinizin diyetisyeni olun!

Şimdi tam olarak neyden bahsettiğimi anlatmam için, yağ yakımına doğrudan neden olmayan davranışlardan bir kaçını örnek olarak vereceğim.

*Sağlıklı yemek

*Temiz beslenmek

*Daha az karbonhidrat tüketmek

*Daha az yağ tüketmek

*Daha az abur cubur tüketmek

*Daha az şeker tüketmek

*Günde 2-3 saatte bir toplamda 6-7 küçük öğün yemek

*Akşam 7 den sonra yemek yememek

*Kardiyo yapmak

*Ağırlık çalışmak

*Kas inşa etmek

*Güç antrenmanı yapmak vs vs vs ….

Bu liste böyle uzayıp gider, bütün bunlar kişinin yağ yakımına yardımcı olur ve genel olarak yağ kaybını destekler fakat bu yazdıklarımdan hiç birisi doğrudan yağ yakımına sebep olmaz.

Hiç olmadılar, insan türünün DNA’sı evrim geçirmediği sürece de olmayacaktır?

Normalde bu listedekilerin hiç birisi şart değildir. Şunu demek istiyorum, bu listedekilerin tam aksini yapıp yinede yağ yakabiliriz.  Bu nasıl mümkün? Yağ yakımına sebep olan gerçek neden nedir?

Yağ yakımına sebep olan tek şey kalori açığı oluşturmaktır.. Bu bilimsel olarak kanıtlanmış yağ yakım SIRRIDIR. Neden sır olduğunu da anlatacağım.

Peki kalori açığı nedir? Bu tükettiğiniz kaloriden daha fazlasını yaktığınızda meydana gelir. Başka bir deyişle yaktığımızdan daha azını tüketmek.

Temel olarak her bireyin kendisine has bir kalori harcaması vardır. Bu kalori miktarı vücudun her gün gerçekleştiği görevleri yapması için enerji sağlaması amacıyla yakılır. Bunlar; yorucu bir egzersiz olan kardiyo,ağırlık egzersizleri,diş fırçalama, giyinmek gibi günlük basit görevlerimize ve bizi hayatta tutan fizyolojik fonksiyonlarımız, mesela vücudumuzdaki kılların, saçımızın tükettiği enerji, sindirim yapmak, nefes almak bunlardan birkaçıdır.

Kaloriler vücudumuzun bütün bunları yapması için enerji olarak kullanılır ve bu kaloriler de yediklerimiz besinler üzerinden temin edilir. Sonuç olarak üç farklı senaryo gerçekleşir…

1- Eğer vücudumuzun her gün yakması gereken miktarıyla aynı oranda kalori tüketirsek, kalori harcama seviyemizde oluruz. Ağırlığımız dengede kalır. Çünkü ihtiyacımız olan tüm kalori sağlanmıştır. Ne az ne fazla.

2-Eğer tükettiğimiz kalorilerin miktarı vücudun ihtiyacı olan oranı aşarsa, yakılmayan tüm kaloriler, vücudun daha sonra kullanılması  için vücuda depolanır. Bunun hangi formda depolandığını tahmin etmek güç değil herhalde? Kalori fazlası olarak nitelendirilen bu olgu %90 yağ artışına etki eder.

3- Biz ikinci maddenin zıttıyla ilgileniyoruz. Yani vücudun harcama miktarından daha az kalori tüketmekten bahsediyorum. Peki vücudumuz bunun yerine başka bir kalori kaynağı bulmaya zorlanırsa ihtiyacını neyden karşılar? Cevabı, kuşkusuz  2. maddedeki vücudumuzda depolanan yağlar olacaktır. Oda bittiğinde kaslardan gitmeye başlar yani proteinden.. Buda ciddi sağlık problemlerine yol açar.  Hesabını siz yapın.

İşte asıl yağ kaybı sebebi bu üçüncü maddedir.

Diyelimki vücud ağırlığınızı korumak için günlük 2500 kalori tüketmeniz gerekirken siz 3000 kalori tüketirseniz kilonuz (yağ olarak) artacaktır. Ancak, günlük 2000 kalori tüketirseniz ağırlık (yağ olarak) kaybedeceksiniz.

Bütün bunlarda kalorilerinizin kaynağının ne olduğu (karbonhidrat, yağ, protein, sağlıklı, sağlıksız, temiz, kirli, pişmiş, pişmemiş, işlenmiş, işlenmemiş ) yada ne zaman nasıl tükettiğiniz (akşam 7’den sonra, 3 büyük öğün, 6 küçük öğün) önemsizdir.

Bunlar kanıtlanmış yağ yakma prensipleridir ve bu size beslenmenizdeki kalori açığını nasıl yaratacağınızın basit bir örneğidir. Aynı açığı egzersiz sayesinde de yaratabilirsiniz.

Yani 2500 kalori tüketip 500 kalorilik bir egzersiz ile aynı kalori açığını yaratmış olursunuz.

İki senaryoda (kalori düşürme, oluşturmak istediğiniz kalori açığı kadar egzersiz) etkin bir biçimde yağ yakımına sebep olur bu iki senaryoyu kombine olarak da yapabilirsiniz.. Yani diyeti egzersizle birleştirebilirsiniz.

Sonuç olarak hangi yolu seçerseniz seçin, tek bir gerçek vardır. YAĞ YAKIMI İÇİN KALORİ AÇIĞI… Başka bir şey işe yaramaz.

Diğer diyetler nasıl işe yarıyor?

Yanlış bilgilendirilmiş, yada sadece rahatsız edici aptal insanların diğer diyetlerin insanlarda yağ yakımına sebep olduklarını söylemelerinin kalori açığı ile bir alakaları yoktur.
Demek istediğim insanlar düşük karbonhidrat diyetleriyle, düşük yağ diyetleri ile, taş devri diyetleri ile, vejetaryen diyetleri ile çiğ gıda diyetleriyle, temiz beslenme odaklı diyetlerle ya da belli bir saatten sonra yememe diyetleri ile ve sayısız diğer diyet hileli, tuhaf yöntemlerle belirli bir görev olan “kalori açığı oluşturmak” dışında kilo verebiliyorlar. Yine de tüm bunlar insanların kilo kaybına başarılı bir biçimde neden olabiliyorlar.

Nasıl olur bu ? Mümkün olabilir mi? Eğer yağ yakımı için tek gereklilik kalori açığı ise, bununla alakası olmayan diğer diyetler nasıl olur da işe yarayabilir? Açıkça kalori hakkındaki bilgilendirme yaparken yanılmış olmalıyım değil mi ? Hayır yanılmadım …

Şöyle ki tüm bu diyetler ve metodlar dolaylı yoldan kalori açığı oluşturmaktalar.

Demek istediğim şu ki tüm diyetler gerçekten yağ kaybına neden olabilir çünkü kalori açığına neden olurlar.

Gerçekten bunun olması için BAŞKA bir yol yok. Bu insan bedeninin kanıtlanmış en temel bilimidir. Kalori girer ve Kalori Çıkar (diğer bir deyişle termodinamik yasaları) olayı her zaman kilo kaybı veya kazanımı için en önemli faktör olacaktır.

Gelelim şimdi bu işin neden “SIR” olduğuna. Bu diyetler ve methodlar asla daha az kalori tüketmeniz gerektiğini size söylemez, yada bunu kabul etmeyebilir. Çünkü onların hileleriyle örtüşmez? Sebebi ise insanlar kalorilerini saymaları gerektiğini yada daha az yemeleri gerektiğini duymak istemez ve böylesine bariz olan, basit ve ücretsiz bir kuraldan para kazanmak zordur..!

Her başarılı yağ yakma diyeti yinede bunu yapmanızı sağlar. Nasıl? Size kalorileri alımınızı kısıtlayacak ya da düşürecek şeyler verirler.

Daha az karbonhidrat tüketmek daha az kalori tüketmektir.
Daha az yağ tüketmek daha az kalori tüketmektir.
Daha az abur cubur yani “kirli” gıdalar tüketmek daha az kalori tüketmektir.
Daha az işlenmiş gıdalar tüketmek daha az kalori tüketmektir.
Daha az tahıl tüketmek daha az kalori tüketmektir.
Akşam 7’den sonra yemek yememek daha az kalori tüketmenizi sağlar.

Çiğ yemek diyeti, vejetaryen diyeti, taş devri ya da diğer benzeri normalde sürekli yediğiniz şeyleri ortadan kaldıran diyetler, daha az kalori tüketiyorsunuz anlamına gelir.

Eğilimi fark ettiniz mi? Ne olursa olsun sonuçta daha az kalori tüketilir. Ve işte işin büyüsü size yağ kaybettirir. Ama neden bazı insanlar karbonhidratı kısmakla ya da yağı, tahılı, şekeri, abur cuburu, işlenmiş gıdaları ve akşam 7’den sonra yemek yememeyi bir yanlış olarak görürler?

Yanlış değil aslında. Tüm bunların sonucu olarak kalori dolaylı yoldan azalır. Tabi ki bu kalori açığına neden olur. Buda yağ kaybına neden olur.

İşte bu çeşitli yağ kaybı diyetleri  ve methodları dolaylı yoldan daha az kalori tüketmenize neden olmaktadır. Sonuç olarak daha az kalori tüketmenize neden olacak şeyleri veriyorlar. Ama bunu farklı yerlere çekerek yapıyorlar. Çoğunu kendileri de bilmiyor…

Kendi kalori açığınızı yaratabilmenin bir sürü yolu var.. Size en uygun olanı seçin..

Şimdi, eğer bütün bu diyetleri ve metodları kullanarak kalori açığı yaratmak istiyorsanız, keyfiniz bilir. Ancak beslenmenizdeki kalori açığını yaratıp yağ yakmak istiyorsanız, bunu protein, yağ ve karbonhidrat içeren yiyeceklerin iyi dengelenmesi gerekmektedir. Bunun içinde bir sürü makale var açın okuyun.. İnternette her bir yiyeceğin gram başına değerleri var. Hesaplayın.. Zor bir şey değil.

Benim değindiğim nokta eğer bir diyet yağ yakımını sağlıyorsa, kalori açığına neden olduğu içindir. Başarısız ise bu açığa sebep olmadığı içindir…

Tüm diyetisyen ve diyetisyen adaylarını düşüncelerini yorum kısmına yazarak paylaşmalarını temenni ediyorum.

GDS

Gerçek Diyetisyenler Sitesi; sağlık bilimleri, beslenme ve diyetetik alanlarına yönelik bilgi paylaşımının yapıldığı, kâr amacı gütmeyen bir internet platformudur.

Önerilen makaleler

5 Yorum

  1. Her şey kalori hesabı olsaydı keşke günde 10 dilim baklava verip kurtulsaydık onlar mutlu biz mutlu.
    Olay tamamen verdiğimiz diyette dengeli besin dağılımı gerçekleştirmekte. Yoksa kaloriyi 2500 veya 3000’e tamamlamak zor değil.

  2. Mesleğimiz son dönemlerde yükselişte ve emin olun herhangi bir beslenme ve diyetetik bölümünden mezun olmamış bir çok SAHTEKAR,mesleğimiz üzerinden nasıl para kazanırım derdine düşmüş. Bu tür açıklamalar yapan kişilerde bu amaçtan ötürü türediler.Her şeyi geçtim genelde 1.sınıflarda etik dersi olur ve bu derste meslek ahlakı üzerinde de durulur,ben sormak istiyorum sayın çok bilmiş arkadaşa ‘acaba kendi bölümünle alakalı etik dersi almadın mı?’
    Hem artık halkımız inanmıyor bu tür insanların dediklerine,değerli meslektaşlarım bu konuda gönlünüzü ferah tutun iyi günler dilerim

  3. Ne bu şimdi yani internetten herşey öğrenilip yapılır madem öyle herkes mesleği bıraksın böyle saçmalık görmedim bu kadar kıskanç olmayın ya herkesin gözü bizim meslekte bi bırakın yakamızı işimizi yapalım ayrıca bizim işimiz sadece zayıflatmak da değil bir çok hastalık için diyetler yazıyoruz onu napıcaz şimdi peki?? İnternete yazalım zaten hepsi çok doğru şeyler zaten peki sonra bişey olduğunda nolcak bunca insanın vebalini alabilir misiniz???

  4. bu iş bu kadar basit olsaydı arkadaşım, koskoca diyabet, obezite, endokrin, diyetetik ve beslenme bilimleri çalışmazdı

  5. adam işi çözmüş eyvah napacaz şimdi 😀
    bunun gibi kültürsüzler her yerde… bir kere koca bir meslek grubunu karalamadan önce insan biraz üslubuna çekidüzen verir! Sahtekarmış

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir