Sağlık yeni Bakanı’ndan diyetisyenlerin beklentileri…

DİYETİSYENLER

Hekim dışı sağlık personeli olarak diyetisyenler heyecanlı şekilde açıklanacak yeni kabineyi bekledi.

Sağlık Bakanlığının hekim dışı sağlık personelini de ekibin bir parçası olarak değerlendirmesini istiyor. Bütün konuşmalar da söylemlerde eğitimlerde en temel konudur sağlığın ekip işi olması. Öyledir de. Bunu kimse ne inkar edebilir ne de aksini ispatlama çabasına girebilir. Hastayı kapıda danışma yönlendirme elemanı karşılar, Veri hazırlama elemanı hasta kaydını yapar. Tıbbi sekreter hekimin önerdiği tahlil ve tetkikleri ister. Hemşire kan alır. Laborant kan tahlillerini çalışır. Biyolog kültürünü değerlendirir. Röntgen teknisyeni tomografisini, röntgen filmini çeker. Diyetisyen, beslenme tedavisini yapar, mutfak denetimini tamamlar ve personele eğitim verir. Hekim tahlilleri değerlendirir, klinik yatışını verir. Klinikte tıbbi sekreter yatışını yapar. Diyetisyen, hemşire, ebe, sağlık memuru eğitimini verir, bakım planın yapar hekimin düzenlemiş olduğu tedaviyi uygular. Hastanın vital bulgularını düzenli takip eder. Sürekli hekim ile istişare içerisinde hasta taburcu olana kadar bu süreç etkileşim içersinde devam edecektir. Hasta iyileşip taburculuğuna kara verdiğinde hemşire yine eğitimini verir. Tıbbi sekreter faturalandırma işlemlerini yapar. Tıbbi sekreter, veri hazırlama kontrol işletmeni faturalandırma yapar. Acil serviste hastayı ATT, hemşire, sağlık memuru karşılar müdahalede hekimle birlikte hareket eder. İlaçlarını eczacı, eczane teknikeri karşılar. Bozulan cihazların tamiratını biyo medikal mühendisi yapar. Sosyal çalışmacı kimsesiz hasta ile ilgili iş ve işlemleri yürütür. Psikolog psikiyatrisin önersi doğrultusunda iş ve işlemleri yapar.

Yani bütünün parçalarından biri olmayınca puzzle bozulmaktadır. O nedenle sağlık personeli ekip olduğunun farkında olmasını ister ve değer görmek ister Sağlık personelinin yeni bakandan beklentilerini sıralayacak olursak, Yıpranma payını Döner sermayenin emekliliğe yansıtılmasını Sabit üstü döner sermayenin hastaneler bazında artırılması Senelik izinlerin döner sermayeden kesilmemesi Görevde yükselme sınavının yönetmelikte yer aldığı şekilde yapılması Hekim dışı sağlık personelinin gece, hafta sonu ve bayram nöbet hesaplamalarının farklı olması Sözleşmeli yönetici personel atamalarında sağlık Bakanlığı personeli olmayanların atanmaması Sözleşmeli yönetici personel atamalarında devlet memuru bile olmayan personelin atanmaması Sözleşmeli yönetici personel atamalarında Görevde yükselme sınavına girip başarılı olanların arasından yapılması Sözleşmeli yönetici personel atamalarında emekliliğim geldi iler aksi giderse emekli olurum zihniyetinde olanların atamasının yapılmaması Sözleşmeli yönetici personel atamalarında liyakatin baz alınması için kriterlerin netleştirilmesi Sözleşmeli yönetici personel atamalarında kadın yönetici istemiyorum diyen tepe yöneticilerin olmaması ve gerekiyor ise kadınlara yönelik en az için kota konulması Sözleşmeli yönetici atamalarında değerlendirme kriterlerinin hastanelerden bağımsız ve objektif kriterler ile yapılmasının sağlanması (Çalışan Memnuniyet oranı v.b. İl sağlık müdürlüğünde yapılan geçici görevlendirmelerin kriterlerin netleştirilmesi, ihtiyaç doğrultusunda ve talep edenler arasından yapılması İl sağlık müdürlüklerinden geçici görevlendirme ile emekli olmanın önüne geçilmesi Hastanelerde servis sorumlusu, enfeksiyon kontrol hemşiresi, eğitim hemşiresi, kalite birimi, süpervizör hemşire gibi alanlara görevlendirme yapılırken emek verenlerin arasından başvuru süreci ve kriterler doğrultusunda liyakat ile yapılmasının sağlanması Sadece ebe , hemşire ve sağlık memuru alanında çalıştırılmasının yanında, ameliyathane teknikeri gibi branş bazında mezun olan personel idari bürolarda çalışmasının önüne geçilmelidir. Onun yeri mecburen ebe, hemşire ve sağlık personeli ile takviye edilmek zorunda kalıyor. Ebe, hemşire ve sağlık memuru 25 yılını doldurduktan sonra nöbetten çıkarılması idarenin inisiyatifi olmaktan çıkarılmalıdır. 25 yıl ve üzeri personel yetenekleri doğrultusunda servis sorumlusu, enfeksiyon kontrol hemşiresi, eğitim hemşiresi, kalite birimi, süpervizör hemşire gibi alanlara değerlendirilmesinin önü açılmalıdır. STK’lar hastanede yer değiştirmelerde, birim sorumluluğuna, nöbetsiz yerlere görevlendirmede, sözleşmeli yönetici atamalarında müracaat edilen temel adresler olmamalıdır. STK’lar tüm üyelerinin özlük haklarının iyileştirilmesinde çalışmalıdır.

[toggle title=”Personel Sağlık Haber (Edit)”]https://www.personelsaglikhaber.net/ozel-haber/yeni-bakandan-saglik-personelinin-beklentileri-h73461.html[/toggle]

GDS

Gerçek Diyetisyenler Sitesi; sağlık bilimleri, beslenme ve diyetetik alanlarına yönelik bilgi paylaşımının yapıldığı, kâr amacı gütmeyen bir internet platformudur.

Önerilen makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir