Oral mukozit tedavisinde karadut şurubu

karadut şurubu gülay sezgin

Oral mukozit (ağız içi yaraları) tedavisinde karadut şurubu mucizesi! Bir besin için mucize kelimesini kullanmak çoğu zaman doğru değildir ancak mucize olarak adlandırılan bir besin herhangi bir hastalıkta ilaçların gösterdiği etkiyle yarışacak etki gösterebiliyorsa o besin için “mucize” demek yanlış olmayacaktır.

ağız, aft, uçuk, oral aft, oral mukozit

Karadut şurubu da işte bu besinlerden biri. O halde bu yazımızda: “Karadut şurubunun besin içeriği nedir, hangi hastalıklarda kullanılır?” bu soruların cevaplarını arayalım.

dut, kara dut, karadut, kara dut şurubu, karadut şurubu

Karadut şurubu

Karadut şurubu çok eski zamanlardan beri halk arasında şifa bulmak için kullanılan bir besindir. Bileşiminde birçok fenolik madde barındırır ve güçlü bir antioksidandır.

dut, kara dut, karadut, kara dut şurubu, karadut şurubu

Karadut şurubunun bileşimi

  • papiriflavonal A,
  • kuraridin,
  • saforaflavanon D
  • saforaiso flavanon A  karadut şurubuna antifungal ve güçlü antimikrobiyal aktivite kazandırır.

Candida türlerinden Candida Albicans üzerinde antifungal aktivite göstermektedir.

dut, kara dut, karadut, kara dut şurubu, karadut şurubu

Karadut şurubu özellikle şunlar için kullanılıyor

  • bademcik iltihaplarının giderilmesinde,
  • diş eti yaralarının iyileştirilmesinde,
  • oral aftlarda ve boğaz hastalıklarında,
  • bebeklerde oluşan pamukçukların tedavisinde kullanılır.

Kış aylarında bağışıklık sistemini güçlendirmek için ise günde 1 tatlı kaşığı tüketilebilir.

dut, kara dut, karadut, kara dut şurubu, karadut şurubu

Karadut şurubunun kanser ve oral mukozit tedavisinde kullanımı

Kanser, günümüzün en önemli sağlık sorunlarından biridir. Dünyada ve Türkiye’de sebebi bilinen ölümler arasında kalp ve damar hastalıklarından sonra ikinci sırada yer almasına rağmen yeni geliştirilen tedaviler ve erken tanının öneminin vurgulanması kanser tedavilerinin başarı oranını artırmaktadır.

ağızda aft, ağız yaraları, oral aft

Kanserde yaygın olarak kullanılan tedavi yöntemleri

  • cerrahi,
  • radyoterapi ve
  • kemoterapidir.

ağız, aft, uçuk, oral aft, oral mukozit

Kanser tedavisinde kullanılan kemoterapinin amacı kanserli hücrelerin çoğalmasını ve gelişmesini önlemektir ancak bu dönemde hızlı bölünebilme özelliğine sahip oral mukoza epitel hücrelerinin de büyüme ve olgunlaşması baskılanır ve mukozal bariyer genellikle zarar görür. Mukoza bariyerindeki bozulma epitel hücrelerde zayıflama, ödem, kanama ve ülserasyonlara yol açarak oral mukozit (ağız içi yarası) oluşumuna sebep olur.

ağız, aft, uçuk, oral aft, oral mukozit

Mukozitler hastalarda:

  • ses kısıklığına,
  • yutma güçlüğüne,
  • iştahın azalmasına yol açar, beslenme durumunu olumsuz etkiler ve yaşam kalitesini düşürür.

ağız, aft, uçuk, oral aft, oral mukozit (1)

Bu nedenle hastaların günlük ağız bakımı düzenli yapılmalı, oral mukozitin olup olmadığı takip edilmeli, mukozit oluşumunun önlenmesi için gerekli önlemler alınmalıdır ancak oral mukozit tedavisi üzerine birçok çalışma yapılmış olmasına rağmen tedavi standartlaştırılamamış ve mukozit oluşumu tam olarak engellenememiştir. Tedavinin standartlaştırılamaması alternatif tedavi arayışını devam ettirmektedir. Karadut şurubu oral mukozit oluşumunun önlenmesinde ve tedavisinde en çok kullanılan alternatif tedavilerden biridir.

ağız, aft, uçuk, oral aft, oral mukozit

Yapılan bir çalışmada kemoterapi alan ağız yarası olmayan 30 kanser hastasına tedavi boyunca karadut şurubu verilmiş, hastaların 23’ünde oral mukozit gözlenmemiştir. Aynı zamanda ağız kuruluğu ve boğaz ağrısı, karadut şurubu kullanan hasta grubunda beklenenden daha az görülmüştür. Başka bir çalışmada baş boyun radyoterapisi alan hastalara her gün radyoterapiden 15 dakika önce, 15 dakika sonra ve tedavi bittikten 6 saat sonra olmak üzere günde 3 kez 20 ml karadut pekmezi verilmiş mukozitin %38 oranında önlendiği bildirilmiştir.

dut, kara dut, karadut, kara dut şurubu, karadut şurubu

2012 yılında yapılan bir çalışmada ise karadut şurubu oral mukozit tedavisinde kullanılan sodyum bikarbonat solüsyonu ve benzidamin hidroklorür solüsyonu ile kıyaslanmış, karadut şurubu kullanan hastaların ağız mukoza bütünlüğünün daha iyi korunduğu, ağız içi ağrı ve ağız kuruluğunu daha az yaşadıkları saptanmıştır.

Tüm bu çalışmalar doğrultusunda oral mukoziti önlemek veya tedavi etmek amacıyla karadut şurubu ile gargara yapılabilir.

dut, kara dut, karadut, kara dut şurubu, karadut şurubu

Oral mukozitte uygulanması gereken diğer tıbbi beslenme önerileri nelerdir ?

  • Ağız içinde oluşan yaralar beslenmeyi olumsuz yönde etkiler. Oluşan ağrı ve acı nedeniyle besin alımı azalır.
  • Kuru ve katı besinlerin tüketiminde hasta problem yaşıyorsa yumuşak veya püre haline getirilmiş besinlerden oluşan beslenme planı diyetisyen tarafından düzenlenmelidir.

diyaliz diyetisyeni, renal diyetisyenlik, nefroloji diyetisyeni, diyaliz merkezinde diyetisyen

  • Bol su tüketimine dikkat edilmelidir.
  • Yara iyileşmesini destekleyecek E, C ve A vitaminlerinden zengin sebze ve meyvelerin tüketimine özen gösterilmelidir.
  • Greyfurt, portakal, limon gibi asitli meyveler yaraları tahriş edeceği için tüketilmemelidir.
  • Alkolden uzak durulmalıdır.
  • Sigara içilmemelidir.
  • Ağız içindeki yaraların tahriş olmaması için aşırı sıcak ve soğuk besinleri tüketmekten kaçınılmalıdır.
  • Gazlı içecekler tüketilmemelidir.
Kaynaklar: Yigit N, Yigit D, Ozgen U, Aktaş E. Anticancidal activity of black mulberry. Turkish Microbiological Society 2007; 37(3): 169-173, Demir Doğan M. Baş-Boyun Radyoterapisi Alan Hastalarda Karadut Pekmezinin Oral Mukozitleri Önleme Etkisi İstanbul Üniversitesi SBE. Yayınlanmamış Doktora Tezi, İstanbul, 2014, Grieve, M., 2002. Mulberry common. http: //botanical. com/botanical/ mgmh/m/ mul.com62. (Erişim tarihi: 10.08.2009)

eskişehir diyetisyen gülay sezgin, diyetisyen gülay sezgin, eskişehir beslenme ve diyet uzmanı, fora fizi tedavi diyetisyeni, fora diyetisyen, eskişehir fora beslenme uzmanı, fizik tedavi diyetisyeni, eskişehir beslenme ve diyet uzmanı gülay sezgin

[button-red url=”http://www.gercekdiyetisyenler.com/author/diyetisyen-gulay-sezgin” target=”_blank” position=”left”]uzmanın tüm yazıları[/button-red][button-green url=”http://www.gercekdiyetisyenler.com/diyete-basla-internetten-online-diyet/” target=”_blank” position=”left”]diyetisyenden online diyet al[/button-green][button-brown url=”http://www.gercekdiyetisyenler.com/diyetisyene-sorunuz-mu-var/” target=”_blank” position=”left”]soru sor[/button-brown]

Eğer siz de Gerçek Diyetisyenler Sitesi‘nde uzman yazar olmak istiyorsanız aşağıdaki bağlantıdan bize ulaşabilirsiniz:

[button-white url=”http://www.gercekdiyetisyenler.com/diyetisyen-yazar-ariyoruz/” target=”_blank” position=”center”]uzman yazarlık başvurusu yap[/button-white]

Diyetisyen Gülay Sezgin

Diyetisyen Gülay SEZGİN, Bursa’da doğdu. Orta öğretimini Bursa İbrahim Önal Anadolu Öğretmen Lisesi’nde tamamladı.
2012 yılında başladığı Afyon Kocatepe Üniversitesi Sağlık Yüksekokulu Beslenme ve Diyetetik Bölümü’nden 2016 yılında yüksek şeref öğrencisi olarak mezun oldu.
Lisans tezini Coumadin Kullanan Hastaların Diyet Bilgi Düzeylerinin Farklı Parametreler ile İlişkilendirilmesi konusunda hazırladı.
Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü Tıbbi Biyokimya Anabilim Dalında lisansüstü eğitimini sürdürmektedir.

Lisans eğitiminin ilk yıllarından itibaren mesleği ile ilgili birçok seminer ve sempozyuma katılmıştır. Katıldığı sempozyumlar sonucu almaya hak kazandığı sertifikaların başında Kardiyoloji Diyetisyenliği Kursu Katılım Sertifikası, Sporcu Diyetisyenliği Kursu Katılım Sertifikası, Karbonhidrat Sayımı Kursu Katılım Sertifikası, Bariatrik Cerrahi Diyetisyenliği Kursu Katılım Sertifikası gelmektedir.
2016 yılında düzenlenen Nutrigenetik ve GentestDiet Yetkili Uygulayıcı Eğitiminin teorik ve pratik çalışmalarına katılarak ilgili sınavları başarı ile tamamlamış ve GentestDiet Yetkili Uygulayıcı Belgesini almaya hak kazanmıştır.
Diyetisyen Gülay SEZGİN Uludağ Üniversitesi Sağlık Uygulama ve Araştırma Merkezi’nde Pediatri Kliniği, Çocuk Metabolizma ve Beslenme Kliniği, Bariatrik Cerrahi Kliniği ve Yoğun Bakım Ünitesindeki stajını başarıyla tamamlamıştır. En uzun dönemli stajını ise Afyon Kocatepe Üniversitesi Uygulama ve Araştırma Hastanesi’nde yapmıştır. Burada travmalı hastalarda tıbbi beslenme tedavisi üzerine kendini geliştirme fırsatı bulmuştur. 2016 yılından beri Eskişehir Fora Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Merkezi’nde diyetisyen olarak çalışmaktadır. Kendisini Enteral - Parenteral Beslenme ve Nutrigenetik alanında geliştirmek istemektedir.

Önerilen makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir