Obezite cerrahisi kimlere önerilir?

normal, kilolu ve obez adam

Obezitede cerrahi tedavi yöntemlerine bariyatrik cerrahi denir. Yapılan cerrahi sonucunda ya kişinin beslenmesi kısıtlanır ya da besin emilimi azalır ve kişi bu mekanizmalar ile kilo kaybeder. Bazı cerrahi işlemlerdeyse her iki mekanizma birlikte vücut ağırlığında kaybına yol açmaktadır.

Obezite cerrahisi kararı verebilmek için BMI‘nin 40 kg/m² ve üstünde olması gerekmekte. Esasen bu bir gereklilikten çok, yapılacak cerrahinin sağlayacağı yarar için risklerini göze alınan eşik değerdir. Bu değer bilimsel çalışmalar neticesinde belirlenmiştir.

40 kg/m² değeri üstüne morbid obezite deniliyor

Morbid obezite, fazla kilonun artık vücuda verdiği zararların en üst düzeyidir denilebilir. 40 kg/m² değerinin ne kadar üzerinde ise sağlık sorunları da o kadar artmaktadır… Bu yüzden bu obez hastalar daha önce koruyucu yöntemlerle kalıcı şekilde kilo verememişse, obezite cerrahisi için birer adaydırlar lakin kişide tip 2 diyabet, uyku apnesi, kontrolsüz hipertansiyon gibi obezite ile ilişkili sorunlar varsa, bu sorunlar tıbbi tedavi ve yaşam biçimi değişiklikleri ile kontrol edilemiyorsa, kişi 35 kg/m² üzerinde bir vücut kitle indeksine sahipse ve daha önce cerrahi dışı yöntemlerle kalıcı kilo verememişse, bu kişi de cerrahi için adayıdır.

Cerrahi ile amaç kişinin kilo vermesini sağlamak

Obezitenin kişide oluşturduğu hastalıkları azaltmak, ileride karşılaşabileceği olası obeziteye bağlı hastalıkları önlemek ve neticede kişinin yaşam kalitesini artırmaktır lakin bazı durumlarda yapılacak cerrahi, yarardan çok zarar vereceği için bu kişilerde cerrahi yapılmamalıdır.

  • ileri derecede kalp hastalığı,
  • tedavi edilemeyen psikiyatrik sorunlar,
  • madde bağımlılığı,
  • ciddi kanama hastalıkları ve
  • zeka geriliği gibi durumlarında cerrahi yapılmamalıdır.

Cerrahiye karar verirken öncelikle birey diyetisyen ile görüştürülerek bir süre kontrolü sağlanmalı. Süreç başarısı düşük olursa endokrinoloji, genel cerrahi, psikiyatri ve kardiyoloji görüşü alınarak bariyatrik cerrahi kararı verilmelidir.

Kaynaklar:

GDS

Gerçek Diyetisyenler Sitesi; sağlık bilimleri, beslenme ve diyetetik alanlarına yönelik bilgi paylaşımının yapıldığı, kâr amacı gütmeyen bir internet platformudur.

Önerilen makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir