Katar’la gıda diplomasisi!

katar gıda ablukası iran ve türkiye

Suudi Arabistan başta olmak üzere çok sayıda Arap ülkesi tarafından ablukaya alınan Katar, temel besin ve su ihtiyacını karşılamak amacıyla Türkiye ve İran ile görüşmeler yapıyor.

Körfez ülkesi Katar, Suudi Arabistan’ın başı çektiği yaklaşık 10 ülkenin diplomatik ilişkilerini kesmesi nedeniyle gıda temini konusunda sıkıntı yaşamaya başladı. Katar, daha önce Suudi Arabistan’dan aldığı gıda ürünleri ve su ihtiyacını karşılamak amacıyla Türkiye ve İran’ın kapısını çaldı.

katar gıda ablukası iran ve türkiye

Besin ihtiyacını Türkiye’den karşılayacak

Reuters’a konuşan Katarlı bir yetkili, Türkiye ve İranDla gıda tedariki konusunda görüşmelerin yürütüldüğünü, tedarikin Katar Havayolları’na ait kargo uçaklarıyla sağlanmasının planlandığını bildirdi.

Ülkede 4 haftalık tahıl stoku olduğunu da bildiren yetkili, ayrıca Katar hükümetinin Doha’da stratejik gıda stoklarının bulunduğunu da kaydetti.

İhracatçıların görüşü

Katar’ın gıda ürünleri tedarikini özellikle Suudi Arabistan ve Bahreyn’den yaptığını belirten Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mehmet Büyükekşi, bu ülkeye süt ve süt ürünleri, yaş ve kuru meyve satılabileceğini söyledi. Büyükekşi, “Katar geçen yıl bizden 430 milyon dolarlık ithalat yapmış. Bunun tamamı inşaat malzemesi. Gıda ürünleri satmıyorduk ancak yeni durum, gıda ihracatı için de bir potansiyel yaratabilir” açıklamasını yaptı.

katar gıda ablukası iran ve türkiye

Gıda ithalatı 1,2 milyar dolar

Ekonomi Bakanlığı’nın belirlemelerine göre, 2011 yılında 1,2 milyar dolarlık gıda ithalatı yapan Katar’ın ithalatının %11’i kanatlı hayvanlar ve kanatlı ürünleri, %8’i pirinç, %7’si küçükbaş hayvan, %4’ü süt ve kremadan oluştu.

Ülkede orta ve üst gelir gruplarında doğal, organik ve az yağlı ürünler tercih edilirken, yapay tatlandırıcılı ürünlere ilgi de büyük.

GDS

Gerçek Diyetisyenler Sitesi; sağlık bilimleri, beslenme ve diyetetik alanlarına yönelik bilgi paylaşımının yapıldığı, kâr amacı gütmeyen bir internet platformudur.

Önerilen makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir