Bu hekimler hangi ailelerin?

sağlık bakanlığı diyetisyen

Sağlık Bakanlığı, İstanbul için 607 yeni aile hekimliği kadrosu açtı. İlan edilen bu yeni kadrolardan sadece 51’inin binası (Aile Sağlığı Merkezi) ve hemşiresi bulunuyor. Kayıtlı nüfus sayısı 1 olan hekimler bile mevcut.

Trajikomik

Türk Tabipleri Birliği Aile Hekimliği Kolu Başkanı Dr. Fethi Bozçalı konu hakkında,

İnanılmaz komik. Sadece İstanbul değil, bütün Türkiye’de benzer sorun var, dedi.

Mekan, araç-gereç, beraber çalışılacak hemşire olmadan aile hekimliği kadroları açıldığını anlatan Dr. Bozçalı konuyla ilgili görüşmek için Sağlık Bakanlığı’ndan defalarca randevu talep ettiklerini ancak kabul görmediklerini belirtti ve şunları söyledi:

Tabii ki doktorlar, nüfusları dahi olmayan bu kadroları tercih etmiyor. Planlama, etüt çalışması yaparak, gerçekten ihtiyacı olan yerlere, mekanı oluşturup, donanımı sağlayıp, ebe-hemşire atayıp kadro açılmıyor. Kervan yolda düzülür anlayışı var. Türkiye çapında olan bu sorun, İstanbul’da daha trajik durumda.

Kağıt üzerinde açmak yetmez

Yeni kadrolar açan Sağlık Bakanlığı’nın amacının aile hekimi başına düşen kişi sayısını ortalama 3.100’e düşürmek olduğunu (halen hekim başına 4 binden fazla kişi düşüyor) anlatan Aile Hekimleri Dernekleri Federasyonu Başkanı Dr. Gürsel Özer ise şunları söyledi:

Kağıt üzerinde açmak yetmez; aile sağlığı birimi, doktor ve hemşireden oluşur. Açılan kadroların binası olmadığı gibi hemşireleri de yok. Yeni kadrolara, ‘gidin yer kiralayın, içini yaptırın, tıbbi malzeme alın, eleman çalıştırın, yeniden aile sağlığı merkezi kurun’ deniyor. Bu ekonomik gerçeğe aykırı. Sıfır-bin hasta arası hastası olan aile hekimlerine 1.500 lira ödeniyor. Kira, internet, telefon vs. giderlerini karşılamak mümkün değil. Bu nedenle kağıt üzerinde yapılmış, içi boş bir yapıdan bahsediyoruz. Haliyle kimse bu kadrolara gitmiyor. Kayıtlı nüfusu bulunan aile hekimi kadrosu ise 36, geri kalanlara nüfus dahi bağlanmıyor. Bunlar kağıt üzerinde kurulu, sanal ASM’ler, dedi.

Kamu hastanelerinde ve birçok bakanlıkta ciddi diyetisyen boşluğu bulunmasına karşın beslenme ve diyetetik lisans mezunu diyetisyenlere hak ettikleri kadroların verilmemesine karşın, yukarıdaki haberlerin gündemden düşmemesi bizlerde kaygı yaratmaktadır.

GDS

Gerçek Diyetisyenler Sitesi; sağlık bilimleri, beslenme ve diyetetik alanlarına yönelik bilgi paylaşımının yapıldığı, kâr amacı gütmeyen bir internet platformudur.

Önerilen makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir