Gençler, dedelerinden daha az hareket ediyor!

dede torun yaşlı beslenme

Aşırı şişmanlık her geçen gün artıyor, hareketsiz yaşam tarzı da artmaya devam ediyor. Yapılan yeni bir çalışmada, gençlerin 60 yaşındaki insanlar kadar az hareket ettiği gösteriliyor.

Time‘de yer verilen habere göre, 6 – 84 yaş aralığında 12.500’den fazla insana aktivite takibi için kullanılabilecek akıllı bileklik takıldı ve vakitlerinin ne kadarını hareket ederek geçirdikleri araştırıldı.

Preventive Medicine‘de yayımlanan araştırma sonucunda, tahmin edildiği gibi insanların yaşlandıkça daha az aktif olduğu görüldü. Hareket etme sıklığının 35 yaştan sonra azaldığını söyleyen araştırmacılar, daha da ileri yaşlarda tıbbi sorunlar ve kronik hastalıklar sebebiyle yine fiziksel aktivitenin imkansız hale geldiğini söyledi. Çalışmada sadece 20’lerindeki insanların fiziksel aktivitede artış gösterdiği görüldü.

Johns Hopkins Bloomberg Halk Sağlığı Okulu Biyostatistik Bölümü’nden Vadim Zipunnikov, küçük çocukların ve gençlerin daha fazla hareket sahibi olduğunun düşünülmesine rağmen, egzersiz oranının özellikle ergenliğe doğru gidildikçe azaldığını aktardı. Zipunnikov:

19 yaşındaki bir genç, 60 yaşındaki bir insan kadar az aktif vakit geçiriyor ve onlar kadar hareketsizlik halinde saatlerce oturuyor. Dünya Sağlık Örgütü’ne göre, çocuklar bir gün içerisinde en az bir saatlerini yoğun bir egzersize ayırmalı fakat 6 – 11 yaş arasındaki çocuklardaki araştırma sonuçları gösteriyor ki, erkeklerin % 25’i, kızların da % 50’si böyle bir uygulama içerisinde değil. Ergenlerde ise kılavuza göre daha da korkunç bir düşüş mevcut: adölesan erkeklerin % 50’si, genç kızların da % 75’i bir gün içinde en az bir saatliğine bile aktif değil.

ifadelerini kullandı.

sağlıklı beslenme ülkeler sıralaması

Okul başlama zamanları yeniden ayarlanmalı, uykusunu alamayan çocuklar egzersiz yapmıyor

Çalışmada, okuldaki çocukların en fazla aktif oldukları saatlerin 14:00 – 18:00 arası olduğu görüldü. Zipunnikov çocukların günün sadece belli saatlerinde aktif olmasının yanlış olduğunu, günün tamamına bu hareketin yayılması gerektiğini söyledi. Bu açıdan güne başlama, okul ve iş saatlerinde aktivite anlamında verim almak için oynama yapılabileceğini söyleyen Zipunnikov, okul başlama zamanlarının özellikle ergenler için büyük bir rol oynadığını, çocukların uykularını yeterince alamadıkları için yorgun olduklarını ve egzersiz yapmadıklarını dile getirdi.

Daha fazla egzersiz yapılması için teşviklerin olması gerektiğini söyleyen araştırmacılar, çalışmak zorunda olan insanlar için günün erken saatlerinde, daha yaşlı insanlar için sabahtan sonraki saaatlerde ve çocuklar için ise gün boyunca yayılmış egzersiz programlarının ayarlanması gerektiğini söyledi.

medimagazin.com.tr/hekim/tibbi-gelismeler/tr-yeni-nesil-gencler-60-yasindaki-dedelerinden-daha-az-hareket-ediyor-2-19-74315.html

GDS

Gerçek Diyetisyenler Sitesi; sağlık bilimleri, beslenme ve diyetetik alanlarına yönelik bilgi paylaşımının yapıldığı, kâr amacı gütmeyen bir internet platformudur.

Önerilen makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir