Ergenlik çağında ideal beslenme nasıl olmalıdır?

gülşah karmil ergen beslenme

Çocukluktan yetişkinliğe geçiş dönemi ergenlik dönemi olarak adlandırılır.

ergenlikte toplumsallaşma, beslenme diyet öfke

Ergenlik dönemi; kızlarda 11-18, erkeklerde 13-18 yaşlar arasını kapsar. Büyüme ve gelişmenin en hızlı olduğu dönemdir. Bu dönemdeki fiziksel değişiklikler vücudun gereksinimlerini, yemek seçimleri ve yeme alışkanlığını değiştirmektedir.

Bu dönemde düzenli ve dengeli bir biçimde beslenilmezse ileri dönemlerde kronik hastalıkların görülme riski artar. Osteoporoz, hiperlipidemi, kalp damar hastalıkları ve kanser örnek verilebilir.  Boy, kilo, fiziksel aktivite takiplerinin iyi yapılması ve değişiklik meydana geldiğinde kaydedilerek doktora başvurulması gerekir.

ergenlik dönemi beslenme

  • Enerji gereksinimi: Erkeklerde 2500-2800 kalori iken, kızlarda 2200 kalori alınması gerekmektedir.
  • Protein gereksinimi: Kg başına 0,8 gram protein tüketilmelidir.
  • Karbonhidrat gereksinimi: Günlük alınması gereken toplam kalorinin %55-60’ını karşılamalıdır.
  • Yağ gereksinimi: Günlük alınması gereken toplam kalorinin %30’unu karşılamalıdır.
  • Mineraller: Kalsiyum, kemik ve diş sağlığı için gerekli olduğundan dolayı yaklaşık 1200 mg kadar tüketilmelidir. Süt, yoğurt, peynir, tahıllar kalsiyum kaynaklarındandır. Yeterli miktarda alınmaması ileride osteoporoz oluşumuna sebep olabilir.Demir, yeni kas hücresi yapımı için gerekli olduğundan dolayı et, tavuk, yeşil sebzeler tüketilerek ihtiyacın karşılanması gerekmektedir. Erkeklerde 12 mg, kızlarda 15 mg gereksinimi vardır. Çinko, protein oluşumu sağlayarak büyüme üzerinde olumlu etkisi bulunduğundan dolayı kırmızı et, balık ve taneli tahıllar tüketilebilir.
  • Vitaminler: A vitamini göz, üreme sağlığı için gerekli olduğundan dolayı havuç, tahıl, süt grubu tüketilerek ihtiyacı karşılar. E vitamini antioksidan olduğundan dolayı çok önemlidir. C vitamini bağ doku oluşumunu sağlar. Folatlar; DNA, RNA ve protein sentezi sağlarlar.
  • Lifler, bağırsakların düzgün çalışmasını sağlar. Şişmanlığı, osteoporozu, kalp damar hastalıklarını önler. Yaş+5 gr kuralına uygun olarak lif tüketimi yapılmasına dikkat edilmelidir.

ergenlik dönemi beslenme

Türkiye’ye özgü beslenme rehberine göre

  • 4 porsiyon süt grubu,
  • 2-3 porsiyon et, yumurta, kuru baklagil grubu,
  • Kızlarda 7 porsiyon, erkeklerde 9 porsiyon ekmek ve tahıl grubu,
  • 5 porsiyon sebze ve meyve grubu tüketilmesi gerekmektedir.

ergenlik dönemi beslenme

Bu dönemde arkadaş ortamında tüketilen fast food ve zararlı atıştırmalıklar şişmanlatır. Özellikle kızlarda daha çok görülen toplumdaki zayıf kadın algısı sonucu yemek yememe durumuyla beraber çok aşırı zayıflıklar da meydana gelir. Bunların oluşmaması için yeterli ve düzenli beslenme sağlanmalıdır.

Bir sonraki yazımda görüşmek üzere sağlıcakla kalın.

Gerçek Diyetisyenler Sitesi Uzman Yazarı - Diyetisyen Adayı Gülşah Karmil kimdir

[button-red url=”http://www.gercekdiyetisyenler.com/author/diyetisyen-gulsah-karmil” target=”_blank” position=”left”]uzmanın tüm yazıları[/button-red][button-green url=”http://www.gercekdiyetisyenler.com/diyete-basla-internetten-online-diyet/” target=”_blank” position=”left”]diyetisyenden online diyet al[/button-green][button-brown url=”http://www.gercekdiyetisyenler.com/diyetisyene-sorunuz-mu-var/” target=”_blank” position=”left”]soru sor[/button-brown]

Eğer siz de Gerçek Diyetisyenler Sitesi‘nde uzman yazar olmak istiyorsanız aşağıdaki bağlantıdan bize ulaşabilirsiniz:

[button-white url=”http://www.gercekdiyetisyenler.com/diyetisyen-yazar-ariyoruz/” target=”_blank” position=”center”]uzman yazarlık başvurusu yap[/button-white]

Önerilen makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir