Dr.Ümit Aktaş “ürün pazarlama” iddiasına sinirlendi

doktor ümit aktaş, fitoterapi uzmanı ümit aktaş

CNN TÜRK’te Deniz Bayramoğlu’nun sunduğu Gündem Özel programında, kanserojen madde içerdiği tartışılan palm yağı masaya yatırıldı.

ONKOLOG YAVUZ DİZDAR (1)

Konuklardan Dr. Yavuz Dizdar, palm yağı tartışmasının ticari manipülasyon olduğunu iddia etti. Dizdar,

Bu bir endüstriyel yağ üretim biçimidir. Ben bunu kanserde etkendir diye tanımlayamıyorum. Mevcut ürünlerin içerisinde palm yağı, bir tane ürünün üstüne odaklanıp bu yapıyormuş şekline getirilirse ben bunu ticari manipülasyon olarak kabul ederim, dedi.

Prof. Dr. Ali Esat Karakaya

Programın konuklarından Prof. Dr. Ali Esat Karakaya, hatırı sayılır bir toksikoloji uzmanı olduğunu belirterek, maydonozda, kerevizde bile kanserojen madde bulunduğunu söyledi.

doktor ümit aktaş, fitoterapi uzmanı ümit aktaş

Ezber bozan şeyler anlatacağım diyen Prof. Dr. Karakaya, şunları anlattı

Yüzden fazla deney hayvanı kanserojeni aldık. Kahve içtiniz mi? 17 deney hayvanı kanserojeni aldınız. Veya maydonoz yediyseniz ama kerevizde de kanserojen maddeler var. Diyeceksiniz ki, bunlar kanser mi yapıyor? Hayır çünkü doz önemli. Bütün bu çalışmada, EFSA çalışması da hangi doz ne yapıyor riskini belirlemek için yapılıyor. Niye böyle çalışmalar yapılır. Çünkü söylenen bu maddeler zaten endüstride daha önce kullanılıyordu. İlaç endüstride ara madde olarak kullanılıyor. Bir madde endüstride kullanılınca toksik testleri yapılıyor. Gıda da rastlanınca insana ne kadar ulaşıyor diye araştırıldı. Risk her zaman var. Önemli olan izleniyor mu ve yönetiliyor mu? Her şeyde risk var yoksa.

doktor ümit aktaş, fitoterapi uzmanı ümit aktaşdoktor ümit aktaş, fitoterapi uzmanı ümit aktaş

Programın konukları arasındaki Fitoterapi Uzmanı Dr. Ümit Aktaş, işlenmiş gıdaların, rafinasyondan geçen yağların ve genetiğine müdahale edilen gıdaların insanların gen yapısını bile bozduğuna dikkat çekerek, şunları vurguladı:

Olay basit anlamda palm yağının kanserojen olup olmaması meselesi değil. Bilmem ne krem çikolatasının kanserojen olup olmaması değil. Bahsettiğimiz krem çikolatanın yarısı şekerden oluşuyor. Palm yağına gelene kadar onun içinde bir sürü katkı maddesi, lezzet artırıcı madde, bir sürü şeker ve mısır şurubu var. Bütün bunların birleştiği kimyasal bombanın içinde biz sadece Palm yağını mı konuşacağız? Palm yağı işlemden geçmiş bir yağdır, burada sorun rafinasyondan geçmesidir. Siz zeytinyağını da rafine edip, Riviera yağı yaparsanız o da insan sağlığına zararlıdır. Ben bir doktor olarak işin ticaret yanına değil insan sağlığı yanına bakarım. Bu açıdan baktığımda da konuştuğumuz üründeki rafine palm yağıdır. Bu rafinasyon işlemi yağın zararlı hale gelmesine sebep oluyor.

ONKOLOG YAVUZ DİZDAR (1)

15 Milyar yanlışı

Prof. Dr. Ali Esat Karakaya ile Dr.Ümit Aktaş arasındaki tartışmalar ise programa damgasını vurdu. Dr.Ümit Aktaş’ın tarım ilaçları için Türkiye’nin her yıl 15 milyar ₺ harcadığı ve bunların bir çok meyvede kalıntı olarak vücudumuza girdiğine dair iddiasına Prof. Dr. Ali Esat Karakaya itiraz etti. Rakamın 15 milyar ₺ olmasının mümküm olmadığını söyleyen Prof. Dr. Karakaya bunun büyük rakam olduğunu ve tarım ilaçlarına çok daha az miktarın harcandığını söyledi. Moderatöre mesaj atan bir akademisyen ise rakamı 600 milyon ₺ olarak düzeltti.

palmiye yağı, palm yağı, kanser

Ürün pazarlama tartışması

Program kapanışında ise son sözü alan Prof. Dr. Ali Esat Karakaya, program boyunca ‘Ben insan sağlığını savunuyorum, siz endüstriyi’ diyen Dr.Ümit Aktaş’ı kendi ürünlerini pazarlamakla suçladı. Sinirlenen Dr.Ümit Aktaş, hiç bir programda ürün pazarlaması yapmadığını kendi web sitesi ile de ürünlerinin olduğu web sitesinin ayrı olduğunu ve tüm ürünlerinin Bakanlık onaylı olduğunu belirtti.

GDS

Gerçek Diyetisyenler Sitesi; sağlık bilimleri, beslenme ve diyetetik alanlarına yönelik bilgi paylaşımının yapıldığı, kâr amacı gütmeyen bir internet platformudur.

Önerilen makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir