Doktora nedir, ne değildir?

doktora nedir ne değildir

Doktora, bir lisans veya yüksek lisans programını bitirdikten sonra o bilim dalında sınav ve bilimsel bir eserle erişilen bir derece veya basamaktır.

Doktora programının amacı nedir?

Doktora programının amacı,

  • öğrenciye bağımsız araştırma yapma,
  • bilimsel olayları geniş ve derin bir bakış açısı ile irdeleyerek yorum yapma ve
  • yeni sentezlere ulaşmak için gerekli adımları belirleme yeteneği kazandırmaktır.

Üniversiteyi bitirdikten sonra akademik kariyer yapmak isteyenler yüksek lisansını da tamamladıktan sonra Doktora Programı’na başvururlar. Ancak sadece lisans programını tamamlayanlar da başvuru yapabilirler. Buna, Bütünleşik Doktora Programı ya da Birleştirilmiş Doktora Programı denir.

Doktora, kişinin branşında uzmanlaşmasını sağlıyor

Genellikle dört yıllık lisans eğitimi sonrası, akademik unvan anlamında yüksek eğitim aldığı kurumda bir eğitimci olabilme statüsüne yükselebilmek için kişinin kendi branşında uzmanlaşması ve bu durumu bilimsel bir makaleyle (tezle) tanımlayarak tamamlaması, yani kişisel unvan olarak akademik açıdan doktor, doçent veya profesör olma sürecinin tamamı olarak da tanımlanabilir.

Diplomada doktor mu yazar?

Doktora programının başarıyla tamamlanmasından sonra öğrenci Doktora Diploması ve “Doktor” unvanı kazanır.  Bu ünvanın evrensel literatürdeki karşılığı PhD (Doctor of Philosophy) dir.

YÖK’ün (Yüksek Öğretim Kurulu) belirlediği şartlara göre doktoraya başvurmak için

  • lisans mezunu olarak başvuruyorsanız eğer ALES’ten en az 70 puan,
  • yüksek lisans mezunu olarak başvuruyorsanız da en az 55 puan almanız gerekmektedir.
  • Ayrıca ÜDS’den (Üniversitelerarası Kurul Yabancı Dil Sınavı) 55 puan ya da
  • YÖK’ün kabul ettiği başka bir dil sınavından benzer puan almanız gerekmektedir.

Bunlar olmazsa olmaz şartlardır. Ancak üniversiteler ek koşullar sunma hakkına da sahiptir. YÖK’ün belirlediği şartlarla başvuruları kabul eden üniversiteler olduğu gibi ayrıca referans mektubu, lisans ya da yüksek lisans diploma derecesi, mülakat gibi şartlar sunan üniversiteler de vardır. Bunun için duyuruları dikkatli bir şekilde takip etmeli bütün şartları yerine getirdiğinizden emin olmalısınız.

Bu programlara başvuru tarihleri, şartları ve başvuru için gerekli koşullar, ilgili enstitü web sitelerinde duyurulmaktadır. Devlet ve vakıf üniversitelerinin farklı alanlarda doktora programları bulunduğundan düzenli şekilde takip edilmesi gerekmektedir.

GDS

Gerçek Diyetisyenler Sitesi; sağlık bilimleri, beslenme ve diyetetik alanlarına yönelik bilgi paylaşımının yapıldığı, kâr amacı gütmeyen bir internet platformudur.

Önerilen makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir