Bilim insanlarının sorumlulukları

etik, ahlak, tıp etiği, deontoloji, etik kurul, yayın etiği

Bilim insanları, araştırmacıları mutlak dürüstlük anlayışına sahip olma ve bu değerleri korumak durumundadır. Bir bilimsel araştırmaya katılanlar aşağıda özetlenen temel ilkelere kesinlikle
bağlı kalmak durumundadır:

1- Tasarımda, projelendirilmesinde ve sürdürülmesinde, yürütülmesinde en yüksek mesleki standartlara sahip olmak,
2- Araştırma sürecinde ve bulguların kaydında, analizinde özeleştiri, dürüstlük ve açıklığı elden bırakmamak,
3- Aynı konuda araştırma yapmış veya halen yapmakta olan diğer gruplara karşı saygılı davranmak, onların emeğine saygılı olmak ve bu tavırları makale hazırlanması ve yazılması sürecinde de sürdürmek, korumak.

[alert-note]Araştırma grubunun tümü bu anlayış ve tavırda olmak zorundadır. Dürüstlük ve açıklık temel ilke olup bilimsel araştırmanın olmazsa olmazıdır.[/alert-note]

Bilimsel dürüstlük, temelinde güven duygusunun bulunduğu bir anlayış olup toplum içinde bilimcilere güven ve saygı duyulması önemlidir. Ayrıca bilimciler de güven ve dürüstlüğe dayalı tüm değerleri korumalıdırlar.

Bilimde ilerleme ve üretim güvene dayalıdır

Tüm bilimsel yayınların denetleyicisi bilim kamuoyudur. Onların sorumluluğu asla göz ardı edilemez. Bilimcinin sorumluluğu uzmanlık alanına giren konulardaki yayınları izlemek, ortaya konulan savların, varsa yanlışlıklarını saptayacak biçimde incelemek ve yanlışlamak, bilimsel ortamda ortaya koymak, tepki vermektir.

Okuyucu, bilgili, ilgili ve cesur olmak durumundadır. Bilimsel yanıltmanın saptanması veya kuşkulanılması durumunda editöre mektup yazılmalıdır. Bu bilimsel dürüstlüğün gereğidir. Zira yanıltıcı bir yayın tüm insanlığı yanıltma potansiyelini taşımaktadır. Akademik hayata adım atan herkesin ilk başlarda duyduğu bir söz vardır:

Bilim yayın demektir

“Yayınla ya da yok ol” görüşü esastır ancak temel ilkelere, kurallara dikkat etmezse yayınladığı halde
yok olur. Bizim, araştırma disiplini kazandıracak bir araştırmacı eğitimi üzerinde titizlikle durmamız vazgeçilmezdir. Burada araştırma disiplininden kastedilen; yeterince donanımlı olmadan bir araştırma yapmaya kalkışma demektir. Donanımda sadece laboratuvar olanakları kastedilmediği bilinmektedir. Bir araştırmayı yürütmeye gerçekten hazır mıyım, bilgili miyim? Bunu yapmaya hakkım var mı? Yoksa hemen her araştırma önerisine kolları sıvayıp atlayabilir miyim? Bu soru net olarak yanıtlanmadan araştırmaya başlanamaz…

[clear]

[divider_top]

Prof. Dr. Osman İNCİ

Trakya Üniversitesi Tıp Fakültesi

Üroloji Anabilim Dalı – EDİRNE

drosmaninci@gmail.com – osmani@trakya.edu.tr

GDS

Gerçek Diyetisyenler Sitesi; sağlık bilimleri, beslenme ve diyetetik alanlarına yönelik bilgi paylaşımının yapıldığı, kâr amacı gütmeyen bir internet platformudur.

Önerilen makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir