Bi’ kahve?

kahve zayıflatırmı

Siz de güne kendinize bir kahve alarak/yaparak başlayınca kendini iyi hissedenlerden misiniz?

Olay sadece psikolojiden ibaret değil

Bunun sadece psikolojik olduğunu mu düşündünüz? Elbette ki insanın kendisi için bir şey yapması kişiye kendisini iyi hissettiriyor. Ancak bu kahve olayında olay sadece psikolojiden ibaret değil.

Kahvenin bizlere iyi geldiği bir gerçek

Sağlığa iyi geldiği bir gerçek. Gelin, sağlığa yararlarına birlikte göz atalım:

  • En bilindik özelliği içerdiği kafein sayesinde beyni uyararak konsantrasyonu arttırması. Konsantrasyonu arttırması ile dikkat toparlamakta, bilişsel performansın geliştirilmesinde yardımcı olmaktadır. Aynı zamanda güne kahveyle başlamak stresi yok edip kan basıncını yükselteceğinden daha enerjik, daha zinde bir gün geçirilmesine de olanak sağlar.
  • Kahvenin metabolizmanızın hızlanmasında da rolü büyüktür. % 3-11 aralığında metabolizmayı hızlandırabilmektedir. Bu özelliği sayesinde kahve kilo vermek isteyenlere ara öğünler için oldukça iyi bir arkadaş diyebiliriz J Ancak metabolizmayı hızlandıracağız diye de abartmamak gerekli tabi ki!
  • Kahve iyi bir antioksidan kaynağı! Antioksidanlar vücut bağışıklığını kuvvetlendirerek hastalıklara karşı daha dirençli olmamızı sağlarlar. Ve hücre yıpranmasını engelleyeceği için yaşlanmaya karşı da bir etki gösterir diyebiliriz.

  • Kahve selülit yapar söylentilerine uzun zamandır son verildiğini artık hepimiz biliyoruz. Hatta selülite sebep olmadığı gibi bir de üstüne selülit sorunlarına iyi gelmekte. Bu etkisi içerdiği kafeinin yağ yakıcı etkisinden geliyor.
  • Depresyona da iyi gelen kahve mutluluk hormonu diye bilinen serotoninin salgılanmasını uyararak mutlu hissetmeyi sağlıyor. Girişte söylediğim gibi kahvenin mutlulukla gerçekten bir ilişkisi var!
  • Adrenalin salgılanmasını uyardığı için fiziksel performansı da arttırması kahvenin faydaları arasında sayılabilir.
  • Ve kahve birçok hastalığa da iyi gelmekte. Yapılan araştırmalara göre özellikle nörolojik hastalıkların başında gelen alzheimer ve parkinsonun tedavisinde kafeinin olumlu sonuçlara ulaştırdığı bilinmekte. Antioksidan etkisi sayesinde kanser hastalıklarına karşı, karaciğer hastalığı olan siroza karşı etki gösterdiği yapılan son araştırmalarda kanıtlanmış durumda. Ve tip 2 diyabete yakalanma riskini de düşürdüğü bilinmektedir.

Evet, kahvenin birçok yararını sayabiliriz.  Ancak tabi ki her besinde olduğu gibi doğru miktarlarda tüketmeye özen göstermeliyiz. Yetişkin bir kimsenin günlük kafein alım miktarı 300-400 mg olmalıdır. Bu da kafein kaynağı olarak tek kahveyi kullanan bir kişi için günlük 3-4 kupa kahveye tekabül eder. Ancak çay, çikolata gibi diğer kafein kaynakları da tüketiliyorsa bu miktarlara dikkat edilmesi gereklidir.

Kahve yararlı, peki zararı yok mu?

Çünkü kahvenin yararları yanında zararları da mevcuttur. Daha doğrusu tüketilebilecek miktar aşıldığı takdirde ortaya çıkabilecek zararları..

  • Kahvenin fazlası kalpte ritim bozukluğuna sebep olabilir. Kişisel farklılıklara göre tüketilebilecek miktar değişkenlik göstermektedir.
  • Fazla kahve; ülser, reflü gibi mide rahatsızlıklarını tetikleyebilir.
  • Kan dolaşımını hızlandırmasından dolayı tansiyon hastalarının doktorlarına danışmaları büyük önem taşımaktadır.
  • Fazla kahve tüketimi kalsiyum atımını arttırmaktadır. Bu sebeple kahve tüketirken kalsiyum alımlarına da dikkat edilmesi kayıpları önleyecektir.
  • Kahve tüketilirken içine konulan şekerin, kremanın, sütün kalorilerinin göz ardı edilmemesi gerekir. Kilo vermek isteyen kişilerin içtikleri kahvelerin çeşidini, kahvenin yanında yapılan atıştırmalıkları da hesap etmeleri bu sebeple oldukça önemlidir.

Gerçek Diyetisyenler Sitesi Uzman Yazarı - Diyetisyen

[button-red url=”http://www.gercekdiyetisyenler.com/author/diyetisyen-zeynep-seckin” target=”_blank” position=”left”]uzmanın tüm yazıları[/button-red][button-green url=”http://www.gercekdiyetisyenler.com/diyete-basla-internetten-online-diyet/” target=”_blank” position=”left”]diyetisyenden online diyet al[/button-green][button-brown url=”http://www.gercekdiyetisyenler.com/diyetisyene-sorunuz-mu-var/” target=”_blank” position=”left”]soru sor[/button-brown]

Eğer siz de Gerçek Diyetisyenler Sitesi‘nde uzman yazar olmak istiyorsanız aşağıdaki bağlantıdan bize ulaşabilirsiniz:

[button-white url=”http://www.gercekdiyetisyenler.com/diyetisyen-yazar-ariyoruz/” target=”_blank” position=”center”]uzman yazarlık başvurusu yap[/button-white]

Önerilen makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir