Beyaz önlüğün standardı belirlendi! Kim, nasıl beyaz önlük giyecek?

hekim sağlık doktor

Bülent Ecevit Üniversitesi Tıp Fakültesi, öğrenci ve öğretim elemanlarının hastanede giyecekleri beyaz önlük amblem ve kalite standartlarını yazarak uygulamaya kondu.

gebelik zehirlenmesi, bebek, hamile, gestasyon, preeklampsi
Beyaz Önlük kalite standartlarının belirlenmesi süreci ile ilgili Medimagazin’e açıklamada bulunan BEÜ Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ali Borazan,

Rektörümüz sayın Prof. Dr. Mahmut Özer üniversitemizin tüm birimlerinde kalite güvence sisteminin güçlenmesi kapsamında bir taraftan üniversitemizi geliştirirken diğer taraftan sunulan hizmetlerin kalitesini arttırmak ve sürekli iyileştirmek için de çalışmaktadır. Bu doğrultuda yapılan tüm çalışmalarda yer alarak üniversitemizin gelişmesine büyük katkı sağlamıştır, dedi.

BEÜ’nün 21-22 Mart 2016 tarihlerinde Avrupa Üniversiteler Birliği‘nin kurumsal kalite güvence sistemi değerlendirme sürecinden başarı ile geçtiğini belirten Borazan,

Avrupa Üniversiteler Birliği Kurumsal Değerlendirme IEP Başarı Etiketini kullanmaya hak kazanmıştır. Öte yandan 2017 yılında Yükseköğretim Kurulu’nun başlatmış olduğu dış değerlendirme sürecine gönüllü olarak başvuruda bulunarak kurumsal değerlendirmeyi gönüllü olarak talep eden ilk yirmi üniversite arasında yer almıştır.

YÖK Kalite Kurulu Değerlendirme Takımı, Tıp Fakültemizin de içinde bulunduğu üniversitemizin çeşitli birimlerinde incelemeler gerçekleştirerek dış değerlendirme saha ziyaretini Şubat 2017 tarihi itibariyle tamamlamış bulunmaktadır. Yine bu kapsamda, BEÜ Tıp Fakültesi Mezuniyet öncesi Tıp Eğitiminin akreditasyon süreçlerini başlatmış bulunmaktayız. Bu süreçte eksikliklerimizi görerek gerekli düzenlemeleri yerine getirmek için kapsamlı çalışmalara devam etmekteyiz, ifadelerini kullandı.

gebelik zehirlenmesi, bebek, hamile, gestasyon, preeklampsi

Beyaz giyinen herkes hekimdir düşüncesi hakim

Tıp Fakültesi Sağlık Uygulama ve Araştırma Merkezlerinde çalışan sayısının fazla olması nedeni beyaz önlük kullanan kişi sayısının fazla olduğunu ifade eden Borazan,

Beyaz kıyafetli herkesin hekim olduğu düşüncesi hakimdir. Durum böyle olunca da beyaz önlükle görülen herkesin vatandaşlar ve çalışanlar tarafından hekim veya öğrenci olup olmadığı ayırımı yapılamamaktadır. Bu da bazen ciddi karışıklıklara ve sorunlara neden olabilmektedir. İşte bu düşüncelerden hareket eden BEÜ Tıp Fakültesi, bu konuda bir çalışma başlatma gereği duymuştur, açıklamasında bulundu.

Sağlık Bakanlığı Tedavi Hizmetler Genel Müdürlüğü Kıyafet Genelgesinin Esaslarına bağlı kalınarak önlük kalite standartlarının oluşturulması için bir çalışma başlattıklarını ifade eden Borazan, Medimagazin’e

Bu çalışmanın bir amacı da hastanede çalışan hekimlerin ve tıp fakültesi öğrencilerinin birbirinden ayrıdedilebilmesini sağlamaktır. Yapılan çalışmalar sonucu, öğretim elemanları için fakülte amblemi ve öğrenciler için fakülte amblemi üzerinde öğrenciyi temsilen amblemi çevreleyen steteskobun yer aldığı bir amblem belirlenmiştir. Beyaz önlükler üzerinde bu amblemlerin bulunması, ilgili kurullarda görüşüldükten sonra üniversitemiz senatosunda da ele alınmış ve senato kararı ile uygunluğu onaylanmıştır, dedi.

gebelik zehirlenmesi, bebek, hamile, gestasyon, preeklampsi

Beyaz önlük kalite standartları kapsamında giyilecek olan beyaz önlük ve bu önlüğün kullanımı ile ilgili uyulması gereken kurallar ise şöyle:

1- Tıp Fakültesi öğretim elemanları ve öğrencilerinin önlüğü tek renktir ve beyazdır. Bunun tercih edilmesinin nedeni; beyaz üniformalar kiri çabuk göstererek sık yıkanmayı gerektirir ve bu da enfeksiyon kontrolü açısından önem arz etmektedir.

2- Önlükler klasik erkek yaka kesimli olacaktır; hâkim yaka tercih edilmemelidir.

3- Önlüklerin etek boyu uzun olmalıdır. Fakat diz seviyesinin altına inmemelidir.

4- Sağlık giysilerinden de beklenen yüksek giyisi konforu için hareket rahatlığı, optimum ısı ve nem ayarı, iyi nem absorbe etme ve nem iletme kapasitesi, ısı geçirgenliği ve sıcaklığı dışarı verebilme, çabuk kuruma, yumuşaklık ve deriyi tahriş etmeme, hafiflik, dayanıklılık, kolay bakım, beğenilen tutum özelliklerini sunması gibi özellikleri nedeniyle önlüklerin üretiminde Alpaka kumaş kullanılması tercih edilmelidir.

5- Önlük üzerinde üç adet cep yer alacaktır. Bu ceplerden biri üst göğüs üzerinde diğer ikisi ise dış yanlarda bulunacaktır. Kadın erkek ayrımı için üst göğüs cebi kadınlarda sağ tarafta, erkeklerde ise sol tarafta bulunacaktır.

6- Önlük ön kısmında 4 adet beyaz renkli düğme bulunacaktır. Giyip çıkarmada kolaylık sağlayacaktır. Bu düğmeler, önlük giyildiği sürece her zaman kapalı pozisyonda tutulacaklardır. Çıt çıt düğmeler asla kullanılmayacaktır.

7- Önlükler klasik şekilde kol kesimiyle dikilmiş ve uzun kollu olacaktır. Kol bilek hizasında sonlanacaktır ne daha uzun nede daha kısa olmamalıdır. Kolun bitim yerinde düğme bulunmayacaktır.

8- Önlük arka kısmında bel hizasından kenarlara kadar uzanan kuşak olacaktır. Önlük arka kısmında yırtmaç bulunacaktır

9- Bülent Ecevit Üniversitesi Tıp Fakültesi öğretim elemanlarının önlüğünde göğüs üst cebi üzerinde Tıp Fakültesi amblemi ile en az 1,5 metre uzaklıktan okunabilecek nitelikte önlüğü giyen kişinin ünvanı, adı ve soyadı bulunacaktır. Bülent Ecevit Üniversitesi Tıp Fakültesi öğrenciler için ise Bülent Ecevit Üniversitesi Tıp Fakültesi amblemini de içerecek şekilde belirlenmiş olan amblem beyaz önlüğün göğüs üstü cebinin üzerine baskı, yapıştırmalı veya dikişli olacaktır.

10- Beyaz önlük giyen tüm öğretim elemanları ve öğrencilerin önlük giyildiği andan itibaren çıkarılana kadar tüm düğmeleri kapalı olacaktır.

GDS

Gerçek Diyetisyenler Sitesi; sağlık bilimleri, beslenme ve diyetetik alanlarına yönelik bilgi paylaşımının yapıldığı, kâr amacı gütmeyen bir internet platformudur.

Önerilen makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir