Bariyatrik cerrahi sonrası diyet: “Gerekli mi?”

Obezite ve diyabet cerrahisi sonrası yeni hayatınızın ilk gününe kocaman bir merhaba…

Şu an hepiniz eski beslenme alışkanlıklarınızı bir kenara bırakarak yeni doğmuş bir bebek gibi yeni beslenme alışkanlıkları edinecek belki de eskiden keyifle yediğiniz yiyecekleri yiyemeyerek eskiden sevmediğiniz yiyecekleri büyük bir keyifle yiyeceksiniz. Geçirdiğiniz cerrahi operasyon ile sağlıklı ve dengeli beslenerek yaşam standartlarınızı arttırmak için ilk adımı attınız. Ama sakın unutmayın bu sadece bir başlangıç…

Başarılı geçen cerrahi operasyonunuzu en iyi şekilde taçlandırmak; sağlıklı ve dengeli beslenme alışkanlıkları kazanarak bu sürçte verdiğiniz kilolarınızı güç kaybı yaşamadan vermek ile olacaktır.

Karındaki şekil bozukluklarının nedenleri

Peki bunu yapmak nasıl mümkün olacak ?

Midenizin küçültülmüş olması sizin daha az besinle daha erken doygunluk hissine ulaşmanıza ve dolayısıyla daha az yemenize neden olur. Ancak başarılı kilo vermenin yolu bunların yanı sıra sağlıklı ve besleyici gıdalar almanızdan geçmektedir. Ameliyat sonrası tekrar sıkı bir diyet programı uygulamanız gerekmeyecektir, bunu bilmelisiniz. Ancak yediklerinize mutlaka çok dikkat etmeniz gerekecektir. Çünkü yediğiniz miktar azalacaktır ve siz bu azalmış gıdalarla hayatınızı sürdürmek zorunda kalacaksınız. Yani yedikleriniz az ama sizin sağlığınızı koruyacak içerik ve kalitede olmak zorundadır.

Diyet sonrası vücudunuz sarkmasın!

Düşük yağ ve karbonhidratlı ancak mineral ve vitaminlerden zengin yüksek proteinli bir beslenme sağlıklı kalmanız ve başarılı bir biçimde kilo vermeniz için şarttır.

  • Aldığınız kalorinin %70’inin protein kaynaklı olması gerekmektedir.
  • Günlük olarak en az 60-70 g protein alınmalıdır.
  • Alınan protein miktarının düşmesi kas kütlenizin azalmasına (ki siz bunu halsizlik, çabuk yorulma olarak hissedersiniz), saç dökülmesine, yara iyileşmesinde gecikmeye ve en önemlisi savunma mekanizmaların zayıflamasına (enfeksiyon riskinde artmaya) yol açar. Unutmayın, insanlar proteinlerin yapıtaşı olan aminoasitleri sentezleyemezler.

Gerçek Diyetisyenler Sitesi Uzman Yazarı - Diyetisyen Gizem Nur Savacı

Önerilen makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir