Acil servislerde “D vitamini zehirlenmesi” olguları arttı!

hastane acil servisi, hastane acil servisi diyet, hastane acil servisi diyetisyen, hastane acil servisi diyet tahlili

D vitamini yüklemesinde günlük verilebilecek en yüksek doz 4.00 U’yi geçmemesi gerekirken, hastalara aylık 1.200.000 U D vitamini yüklemesi yapılıyor. Gereğinden fazla D vitamini yüklemesi sebebiyle acil servise D vitamini zehirlenmesi nedeniyle gelen hasta sayısında artış görülüyor.

Antalya ilimizde düzenlenen, 39. Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları Kongresi’’nde açıklamalarda bulunan Prof. Dr. Sait Gönen, D vitamini kullanımı ve reçetelendirilmesinde birtakım hataların yapıldığını belirtti. Prof.Dr. Gönen,

D vitamini ülkemizde ampul ve damla şeklinde sunuluyor. Hastalara bazen haftada bir ampul D vitamini verildiğini biliyoruz. Ancak biz D vitamini eksikliğinde yükleme dozu öneriyoruz. Günlük olarak verilebilecek en yüksek doz 4.000 ünite olmalı, dedi.

Günlük olarak verilen D vitamininin iki aylık sürece yayılması gerektiğinin altını çizen Gönen, bu süre sonrasında idame doz ile devam edilmesi gerektiğinin altını çizdi.

d vitamini, vitamin d

Kır – iç mantığı yanlış

Bazı reçetelerde 300.000U D vitamini içeren ampullerin hastalara haftalık olarak verildiğini söyleyen Gönen,

Hasta ayda 4 ampul aldığında 1.200.000 D vitamini vermiş oluyorsunuz. Bunun bilimsel bir karşılığı yok. D vitamini seviyesinin 30-50 ng/mL arasında tutulması gerekiyor. D vitaminin fazlası intoksikasyon yapıyor, açıklamasında bulundu.

Yanlış reçeteleme D vitamini zehirlenmesine neden oluyor

Gereğinden fazla D vitamini yüklemesi nedeni ile acil servise D vitamini zehirlenmesi nedeniyle gelen hasta sayısında artış olduğuna dikkat çeken Gönen, bu dozun günde 4.000 üniteyi geçmemesi gerektiğini vurguladı. Vücutta D vitamini fazlalığının, kandaki kalsiyum değerini yükselterek hiperkalsemiye neden olduğunu ifade eden Gönen, bu durumun böbrek ve safra taşı oluşumunu tetiklediğini söyledi.

Medimagazin, medimagazin.com.tr

GDS

Gerçek Diyetisyenler Sitesi; sağlık bilimleri, beslenme ve diyetetik alanlarına yönelik bilgi paylaşımının yapıldığı, kâr amacı gütmeyen bir internet platformudur.

Önerilen makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir