17 Ağustos anısına: “Afet durumlarında beslenme kitabı”

17 Ağustos Depremi Bilinçlendirme, acil yardım ve ilkyardım, acil durum ve afet, afette beslenme, deprem ve felaketlerde beslenme, doğal afetlerde gıda

Afetler genellikle insanların kontrolü dışında çeşitli nedenlere bağlı olarak gelişen ve çok sayıda insanın yaralanmasına, sakat kalmasına, sağlıksız koşullar nedeniyle hastalanmasına ve ölmesine yol açan durumlardır.

Afetler, deprem,sel vb. doğal felaketler nedeniyle olabileceği gibi nükleer kazalar, baraj çökmesi vb. doğal olmayan nedenlerle de oluşabilir. Nedeni ne olursa olsun afetler, günlük yaşamı alt üst eden, insanları fiziksel ve ruhsal yönden olumsuz yönde etkileyen durumlardır.

Afet durumlarında önemli olan felaketin büyük ya da küçük olması, kısa veya uzun süreli olması değil, afeti yaşayan insanların hayatta kalabilmeleri ve yaşamlarını sağlıklı bir şekilde sürdürebilmeleridir. Afet durumlarında insanların barınma ihtiyaçlarının yanı sıra, yaşamlarını sürdürebilmeleri için beslenme ihtiyaçlarının da karşılanması gerekmektedir. Bu gibi durumlarda yeterli, dengeli ve sağlıklı beslenmenin sağlanması son derece önemlidir.

Afetten zarar görmüş toplumun beslenme ihtiyaçlarının sağlanmasında bireylerin ihtiyaçlarına cevap verebilecek şekilde planlanmış, karışıklığı önleyecek şekilde organize edilmiş gıda yardımı ve beslenme hizmetlerinin sağlanması hayati önem taşımaktadır. “Risk Grupları” olarak adlandırılan bebekler, çocuklar, gebe, emzikliler ve yaşlılar bu olumsuz koşullardan çok çabuk etkilenmektedirler. Bu grupların enerji ve besin öğeleri gereksinimlerinin karşılayacak şekilde yeterli, dengeli ve sağlıklı beslenmelerini sağlamak son derece önemlidir.

Afet durumlarında beslenme hizmetlerinin organizasyonunda sağlık personeline büyük sorumluluklar düşmektedir. Bu kitapçık, afetten etkilenen toplumlarda beslenme hizmetlerinin kimler tarafından, nasıl doğru bir şekilde yapılacağı konusunda sağlık personeline ve ilgili diğer kişilere yol göstermek amacıyla hazırlanmıştır. Bu kitapçığın hazırlanmasında emeği geçen herkese teşekkür eder; kitapçığın olmasını asla istemediğimiz felaket durumlarına karşı hazırlıklı olmak açısından yararlı olmasını dilerim.

Doç. Dr. Sefer AYCAN, Dr. İsmail TOPRAK, Uzm. Dyt. Bilge YÜKSEL, Dyt. Hatice ÖZER ve Uzm. Dyt. Biriz ÇAKIR tarafından hazırlanan Afet durumlarında beslenme kitabını okumak için aşağıdaki düğmeyi kullanabilirsiniz:

[button-white url=”http://beslenme.gov.tr/content/files/yayinlar/kitaplar/diger_kitaplar/afette_beslenme.pdf” target=”_blank” position=”center”]AFET DURUMLARINDA BESLENME HİZMETLERİ KİTABI[/button-white]

GDS

Gerçek Diyetisyenler Sitesi; sağlık bilimleri, beslenme ve diyetetik alanlarına yönelik bilgi paylaşımının yapıldığı, kâr amacı gütmeyen bir internet platformudur.

Önerilen makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir