15 adımda: “Hepatosteatozda beslenme tedavisi”

  1. Yapılabilecek en önemli şey beslenme alışkanlıklarını değiştirmektir.
  2. Eğer var ise fazla kilolar verilmeli ancak hızlı kilo kaybından sakının. Hızlı kilo kaybı karaciğer yağlamasını artırır. Bir diyetisyenle görüşmelisiniz.
  3. Diyabeti olan biri ise, diyabeti kontrol altına alacak bir diyeti  takip etmelidir.
  4. Alkol tüketilmemeli.
  5. Aşırı karbonhidrat ve şeker tüketimi azaltılmalı.
  6. Karaciğerin yükünü azaltmak için doğal besinler tercih edilmeli, katkı maddelerinden uzak durulmalı.
  7. Şarküteri ürünleri (sosis, salam, sucuk gibi) ve sakatatları tüketmeyin.
  8. Beslenmenizde katı yağlar yerine bitkisel yağları tercih etmeli. Sarı yağ, kuyruk yağı, margarin yerine zeytinyağı, ayçiçeği yağı, mısır yağı miktarınca tüketiniz.
  9. Sakatat etleri, yağlı etler, tavuk derisi yumurta gibi kolesterol ve hayvansal yağ içeriği yüksek yiyeceklerden uzak durulmalı. Mümkün olduğunca az yağlı yemekler tüketmeye özen gösteriniz.
  10. Domates, karpuz, kızılcık, kırmızı biber başta olmak üzere kırmızı renkli meyve ve sebzeler de çok güçlü antioksidan olan likopen ve C vitamini bolca bulunur. Karaciğer yağlanmasına karşı antioksidan desteği için kırmızı meyve ve sebzeler öğünlerde tüketiniz.
  11. Günlük taze meyve ve sebze tüketimine özen göstermelisiniz. Günde 5 porsiyon sebze ve meyve tüketiniz.
  12. Tam buğdaylı ekmek, yulaf kepeği, çavdarlı gevrek gibi kompleks karbonhidrat bakımından zengin tahıl grubu besinler aynı zamanda liften de zengin olduğundan her gün uygun miktarlarda tüketilmelidir.
  13. Bitkisel protein ve lif içeriğinin yüksek, doymuş yağ içeriğinin düşük olması bakımından kurubaklagiller karaciğer yağlanmasına karşı tüketilmesi gereken besinlerdendir. Haftada iki kez kuru fasulye, nohut, mercimek, barbunya gibi kuru baklagil yemeği tüketmeye özen gösteriniz.
  14. Her gün 2-2,5 lt su içmeye özen gösterilmeli, suya ek olarak şekersiz komposto, ayran, çorbalar, maden suyu, kefir vb. tüketerek sıvı alımına destek olunmalıdır.
  15. Düzenli olarak fiziksel aktivite yapmayı hayatınızın önemli parçası haline getirin.

Gerçek Diyetisyenler Sitesi Uzman Yazarı - Diyetisyen Sümeyye Aymaz

Önerilen makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir